Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε τα τρίμματα φέτας με αρκετό πιπέρι.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα φέτας ολόγυρα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με έναν από τους δύο τρόπους:
- Σε σχήμα σαλιγκαριού: Διπλώνουμε το φύλλο αντικριστά, το σουρώνουμε και το στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Σαν βεντάλια: Σουρώνουμε το φύλλο σε σχήμα βεντάλιας, δημιουργώντας πολλές πτυχώσεις. Έπειτα στρίβουμε ελαφρά τις δύο άκρες προς το κέντρο.
- Τηγανίζουμε την πίτα σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να ξεδιπλώνεται το φύλλο, σχηματίζοντας τραγανά “βουναλάκια” ζύμης.
- Όταν ροδίσει από τη μία πλευρά (σε περίπου 2 λεπτά), τη γυρίζουμε με 2 σπάτουλες για να ροδίσει και από την άλλη.
- Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Περιχύνουμε τη σκοπελίτικη τυρόπιτα με θυμαρίσιο μέλι όσο είναι ζεστή.
Tips
- Μπορεί να καταψυχθεί πριν το τηγάνισμα και να διατηρηθεί για μήνες.