Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι στο φούρνο

Ζουμερός χοιρινός λαιμός στο φούρνο με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού, ιδανικός για γιορτινά και οικογενειακά τραπέζια. Εύκολη συνταγή με τέλειο καραμελωμένο αποτέλεσμα.

Εύκολη
2:20

6 - 8 μερίδες

20 λεπτά

2 ώρες

χοιρινο λαιμοσ στο φουρνο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο ώστε να κρατήσει το σχήμα του.
  2. Τοποθετούμε το λιπαρό μέρος από πάνω, για να λιώνει κατά το ψήσιμο και να λαδώνει το υπόλοιπο κρέας.
  3. Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω από ταψί και ψήνουμε στους 220°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  5. Γλασάρουμε το χοιρινό με πινέλο κάθε 15 λεπτά, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμη 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
  6. Αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε, ώστε να παραμείνει ζουμερό.

ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να ξανθύνει.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε, ανακατεύοντας, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει.
  3. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο.
  4. Σιγοβράζουμε για 15–20 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει και να αποκτήσει υφή σαν μέλι.
  5. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.

Tips

  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει τον χοιρινό λαιμό.
  • Ο χοιρινός λαιμός είναι ιδιαίτερα νόστιμο και οικονομικό κομμάτι, ιδανικό για αργό ψήσιμο.
Απόρρητο