Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο ώστε να κρατήσει το σχήμα του.
- Τοποθετούμε το λιπαρό μέρος από πάνω, για να λιώνει κατά το ψήσιμο και να λαδώνει το υπόλοιπο κρέας.
- Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω από ταψί και ψήνουμε στους 220°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
- Γλασάρουμε το χοιρινό με πινέλο κάθε 15 λεπτά, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμη 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
- Αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε, ώστε να παραμείνει ζουμερό.
ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε, ανακατεύοντας, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο.
- Σιγοβράζουμε για 15–20 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει και να αποκτήσει υφή σαν μέλι.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.
Tips
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει τον χοιρινό λαιμό.
- Ο χοιρινός λαιμός είναι ιδιαίτερα νόστιμο και οικονομικό κομμάτι, ιδανικό για αργό ψήσιμο.









