Χοιρινός λαιμός στο φούρνο με πορτοκάλι. Μία συνταγή εύκολη εντυπωσιακή και πεντανόστιμη που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε όλα τα τραπέζια...

Χοιρινός λαιμός στο φούρνο με πορτοκάλι. Μία συνταγή εύκολη εντυπωσιακή και πεντανόστιμη που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε όλα τα τραπέζια σας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι στο φούρνο

  • 2½ kg χοιρινό λαιμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κλων. δενδρολίβανο
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • Σπάγκος ψησίματος
  • Για το γλάσο
  • 1½ κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 1 μικρή φλούδα ποτοκαλιού (το πορτοκαλί μόνο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αυτός ο χοιρινός λαιμός στο φούρνο με γλάσο πορτοκάλι, είναι μια φανταστική γιορτινή συνταγή για τα τραπέζια σας.

    Xοιρινό λαιμό με πορτοκάλι

    Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το χοιρινό λαιμό.

    Ο χοιρινός λαιμός είναι πολύ νόστιμο κομμάτι και αρκετά οικονομικό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καλά, βάζουμε πάνω μυρωδικά και δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του.

    Φροντίζουμε το λιπαρό μέρος να είναι από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας.

    Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 30΄στους 220 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄επιπλέον.

    Γλασάρουμε με πινέλο το χοιρινό κάθε 15΄, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον.

    Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15΄και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε το ζουμερό χοιρινό.

    Για το γλάσο με πορτοκάλι

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο να ξανθύνει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε ανακατεύοντας να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει.

    Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου για 15-20΄και να γίνει σαν μέλι η υφή του.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

    Αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο κάθε 15′, για μία ακόμη ώρα, μέχρι να γλασάρει σωστά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται