Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αν έχουμε ριζότο που σας περίσσεψε, πλάθουμε τα arancini, γεμίζουμε με ό,τι από τα προηγούμενα υλικά έχουμε, πανάρουμε σε γαλέτα και αυγό και τηγανίζουμε λίγα λεπτά 7-8´μέχρι να ροδίσουν.
- Διαφορετικά φτιάξετε από την αρχή ριζότο ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
- Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι με το βούτυρο όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1′.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1´-2′ να λαδωθεί και να γίνει διάφανο.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζεστό ζωμό μέχρι να τον πίνει κάθε φορά.
- Κάθε φορά που ρουφάει το ρύζι τον προηγούμενο ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση μέχρι να βράσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε. Η διαδικασία αυτή κρατάει 20-25′ και στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα.
- Αφού γίνει το ριζότο το αδειάζουμε σε ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για το τέλειο ριζότο.
- Αφού κρυώσει το ριζότο, παίρνουμε μπάλες ρυζιού σαν μεγάλο καρύδι και τις γεμίζουμε με κομμάτι τυρί.
- Πλάθουμε στρογγυλούς ρυζοκεφτέδες, αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσει όλο το ρύζι.
- Φτιάχνουμε συνολικά 20 αραντσίνι.
- Βάζουμε σε 3 διαφορετικά μπολ το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά.
- Βουτάμε κάθε arancini πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε, βουτάμε στο αυγό και τέλος πανάρουμε στη φρυγανιά.
- Αφήνουμε στη σειρά τις ρυζοκροκέτες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.
- Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Το λάδι πρέπει να καλύπτει τους ρυζοκεφτέδες πάνω από τη μέση.
- Η δύναμη της φωτιάς πρέπει να είναι μέτρια, όχι δυνατή.
- Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε λίγα λίγα τα αραντσίνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα. Περίπου 8′ συνολικά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Τα απολαμβάνουμε ζεστά γιατί έτσι είναι ακαταμάχητα. Μην τα αφήστε να παγώσουν θα γίνουν σαν λάστιχο.
- Σερβίρετέ τα με μια σάλτσα ντομάτας για βουτιές μέχρι τέλους.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε τα αραντσίνι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα.
- Μπορείτε να γεμίσετε τους ρυζοκεφτέδες με ό,τι τυρί σας αρέσει αλλά και με μαγειρεμένο κρέας, κιμά ή κοτόπουλο. Βασικά με ό,τι σας έχει περισσέψει και δημιουργήστε μια νέα νόστιμη συνταγή.
- Μη βάζετε πολλές ρυζοκροκέτες μαζί στο λάδι γιατί πέφτει η θερμοκρασία λαδιού και αντί να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, θα ρουφήξουν λάδι.
- Μπορείτε να βάλετε λίγο σαφράν στο ριζότο, για πιο έντονο χρώμα στα arancini.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Μαγειρεμένος κιμάς ανακατεμένος με τυρί που λιώνει. Πρέπει να είναι στεγνός χωρίς σάλτσα.
- Μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο ανακατεμένο με τριμμένο τυρί γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει.
- Μοσχαράκι ραγού ψιλοκομμένο με αρακά, καρότα κλπ. στεγνό χωρίς σάλτσες.
- Άγρια μανιτάρια σοτέ, ανακατεμένα με βότανα και τυριά.
- Τα αραντσίνι μπορεί να είναι και σκέτα χωρίς γέμιση.
- Αγαπάτε την Ιταλική κουζίνα; Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές εδώ!