Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.
- Με διακοπτόμενη κίνηση κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι.
- Όταν το αλεύρι γίνει σαν βρεγμένη άμμος, τότε προσθέτουμε το αυγό και μισό νερό και χτυπάμε με το μίξερ σε διακοπτόμενη κίνηση.
- Προσθέτουμε το νερό ή το γάλα λίγο λίγο, μέχρι να μαζευτούν τα υλικά σε χοντρά κομμάτια ζύμης.
- Η ζύμη μπορεί να γίνει και στο χέρι βάζοντας τα υλικά με την ίδια σειρά.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και την ενώνουμε με τα χέρια. Πρέπει να είναι σταθερή και εύπλαστη.
- Τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε δίσκους 8 εκατοστών. Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση.
- Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας να φύγει όλος ο αέρας που εγκλωβίστηκε στο δίπλωμα.
- Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας και στρίβοντας τις ενώσεις.
- Εναλλακτικά παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης κι ανοίγουμε μικρά φύλλα στο μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας.
- Ακουμπάμε τα empanadas (εμπανάδας) σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά περίπου για 25΄.
- Φούρνος καλά προθερμασμένος, στον αέρα, στους 180 °C, θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 30΄.
- Γεμίζουμε τα empanadas με γέμιση κιμά, τυριά, κοτόπουλο ή λαχανικά.
- Βασικά γεμίστε τα με ό,τι σας περίσσεψε και δημιουργήστε μια νέα υπέροχη συνταγή με αυτή την τέλεια ζύμη.
- Για να μην ανοίξουν τα εμπανάδας στο ψήσιμο, αλείψτε τη ζύμη με ασπράδι αυγού. Λειτουργεί σαν κόλλα και θα κολλήσουν σωστά οι άκρες της ζύμης στην ένωση.
- Τα εμπανάδας είναι καλύτερα και πιο ωραία αν πριν το ψήσιμο τα βάλεις στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει καλά η ζύμη.
ΓΕΜΙΣΗ
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5΄.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε την πατάτα, τα μπαχαρικά, τον αρακά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε τα empanadas, κλείνουμε γύρω γύρω πατώντας τις ενώσεις και αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Και εάν αγαπάτε την ισπανική κουζίνα, θα λατρέψετε την αυθεντική συνταγή για paella θαλασσινών