Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΑΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΑΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
- Ενεργοποιούμε την μαγιά.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Τέλος προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος για 2΄ στη χαμηλή ταχύτητα και αυξάνουμε την ένταση του μίξερ ζυμώνοντας για 5΄ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσει ο κάδος του μίξερ την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια. Είναι μαλακή και εύπλαστη.
- Μαζεύουμε τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ.
- Τη σκεπάζουμε καλά αεροστεγώς και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύμα για 1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όλη η διαδικασία ζυμώματος μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ με τα χέρια, ζυμώνοντας στην αρχή σε ένα μεγάλο μπολ και μετά στον πάγκο, για 5-7΄ μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη κανονικά, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Βάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο ανοιχτό και το νερό με τη ζάχαρη σε ένα βαθύ ανοιχτό πιάτο και τα ανακατεύουμε.
- Μόλις διπλασιαστεί και φουσκώσει, με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, τη βγάζουνε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει τελείως.
- Την κάνουμε ρόλο σαν μπαστούνι χοντρό και την χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε φυτίλι μακρύ και χοντρό περίπου λιγότερο από 1,5 εκατοστό.
- Τυλίγουμε σε στρογγυλό κι ελαφρά πιέζουμε την ένωση να κολλήσει.
- Ρολάρουμε με τα δάχτυλα στο σημείο ένωσης ώστε να μην ανοίξει.
- Βουτάμε ένα ένα στο νερό και αμέσως μετά στο σουσάμι κι από τις δυο πλευρές.
- Το ακουμπάμε σε ταψί στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Αφού τελειώσουμε με όλα, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 15΄ να σταθούν μακριά από ρεύματα και κρύο αέρα.
- Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
- Τοποθετούμε τα δυο ταψιά και ψήνουμε για 15 με 20΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ολόγυρα.
- Απολαύστε τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη.