Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 24×34 εκ.
- Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κ.σ. για το τελείωμα) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας ακτινωτά στο ταψί χωρίς λάδι, φροντίζοντας να εξέχουν γύρω γύρω.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο κασέρι.
- Στρώνουμε 3 φύλλα ενδιάμεσα, τσαλακώνοντάς τα ελαφρά, και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
- Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και σπρώχνουμε τα περισσευούμενα με μαλακή σπάτουλα κάτω από την πίτα.
- Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση της πίτας, χωρίς να κόψουμε τα φύλλα μέχρι κάτω.
- Ανακατεύουμε ξανά τα υγρά και τα περιχύνουμε σιγά-σιγά στην πίτα, αφήνοντας τα φύλλα να τα απορροφήσουν ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Χαϊδεύουμε την επιφάνεια ώστε να λαδωθεί ολόγυρα και ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
- Αν χρησιμοποιούμε αντιστάσεις πάνω-κάτω: ψήνουμε στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά τα φύλλα.
- Αν χρησιμοποιούμε αέρα: ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
- Αφήνουμε την πίτα να σταθεί 10 λεπτά για να τραβήξει τα υγρά της.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε είτε σαν γεύμα είτε σαν σνακ σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
- Στρώσε τα φύλλα της κασερόπιτας αλάδωτα, ώστε να ρουφήξουν και να ποτίσουν με τα υγρά.
- Άφησέ την να σταθεί για να απορροφήσουν τα φύλλα κρούστας όλη την υγρασία σιγά-σιγά.
- Η κασερόπιτα μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να μείνει μια νύχτα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη. Αυτό σου διευκολύνει το σερβίρισμα, ειδικά αν έχεις τραπέζι ή πολλά πιάτα να ετοιμάσεις.
- Πάντα έλεγχε αν η πίτα έχει ψηθεί σωστά από κάτω. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί μετά το ψήσιμο.









