Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ Η ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ Η ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να βραχεί το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Βγάζουμε την ακανόνιστη ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο και ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να ρουφήξει όλα τα υλικά.
- Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι λεία, απαλή κι εύπλαστη.
- Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτι και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πασπαλίζοντας τον πάγκο με λίγο αλεύρι.
- Κόβουμε δίσκους ζύμης 10-12 εκατοστά.
- Ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση σε κάθε φύλλο.
- Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο αφού αλείψουνε τις άκρες με λίγο νερό.
- Με πιρούνι τσιμπάμε τις ενώσεις.
- Όταν τα φτιάξουμε όλα τα τηγανίζουμε για 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φουσκαλιάσει και να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και υπάρχουν σε κάθε μηλέικο σπίτι γιατί είναι το παραδοσιακό κέρασμα.
- Μάθε πώς να μην πετάγεται λάδι στο τηγάνισμα.
ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙ
- Με την ίδια ζύμη, στη Μήλο φτιάχνουν και τις πλακόπιτες.
- Παίρνουμε μικρό κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες, γεμίζουμε με 1 κ.γλ. γέμιση, κλείνουμε τις άκρες πάνω στη γέμιση και σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε ελαφρά με την παλάμη ή με πλάστη να γίνει πλακέ πιτάκι. Προσοχή μην πιέσετε πολύ γιατί σκάει η ζύμη και βγαίνει έξω το τυρί.
- Τηγανίζουμε τις πλακόπιτες σε ελαιόλαδο, να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές για 2 με 3 λεπτά.
- Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και και τις πασπαλίζουμε με ξηροτύρι μηλέικο ή κεφαλοτύρι.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ
- Η ζύμη για πιταράκια Μηλέικα μπορεί να μείνει στο ψυγείο σκεπασμένη μέχρι και 2 ημέρες.
- Αν δεν βρείτε το παραδοσιακό μηλέικο τυρί, χρησιμοποιήστε κεφαλοτύρι, λαδοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
- Παραδοσιακά γίνονται με ξηροτύρι και ξερό κρεμμύδι. Αλλά τα φτιάχνουν και με μαλακό τυρί και λίγο δυόσμο όπως τα νησιώτικα πιταράκια
- Τα μηλέικα πιταράκια μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη αμέσως μόλις τα φτιάξετε. Μετά θα τα τηγανίσετε έτσι όπως είναι παγωμένα.
- Προσοχή στη θερμοκρασία λαδιού. Αν είναι πολύ καυτό θα αρπάξουν απέξω κι αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία του τηγανιού, θα ρουφήξουν λάδι.
- Τα μηλέικα πιταράκια δεν θέλουν πολύ γέμιση, γιατί το τυρί είναι έντονα πικάντικο και 1 κ.γλ. γέμιση είναι αρκετή για να ισορροπήσει το έντονο τυρί με το κρεμμύδι.
- Όσο πιο λεπτό ανοίξετε το φύλλο τόσο πιο φουσκαλιαστό θα γίνει στο τηγάνι το κάθε πιταράκι.
- Γίνονται και στο φούρνο αφού τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο.