Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΟΥΧΤΗ ΜΑΝΗΣ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΟΥΧΤΗ ΜΑΝΗΣ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε.
- Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια μελάτα και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
- Αφήνουμε να κάψει το βούτυρο μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
- Βάζουμε μια πρώτη στρώση μακαρόνια στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με 4-5 κουταλιές μυζήθρα.
- Αμέσως περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο – λάδι και καίμε τα μακαρόνια στην πιατέλα.
- Επαναλαμβάνουμε στρώση μακαρόνια στρώση μυζήθρα και περιχύνουνε με το υπόλοιπο καμένο βούτυρο- ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην πιατέλα και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Τέλος γαρνίρουμε κάθε μερίδα με ένα τηγανητό αυγό
- Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε.
- Τσουχτή Μάνης στην κατσαρόλα
- Γίνεται και σε κατσαρόλα. Οι στρώσεις δηλαδή γίνονταν σε κατσαρόλα γιατί οι πολυμελείς οικογένειες είχαν μεγάλες ποσότητες υλικών.
- Στην κατσαρόλα πασπαλίζουμε με μπόλικη μυζήθρα τα καίμε με το βούτυρο – να πάρει το τυρί ξανθό χρώμα – όχι να μαυρίσει – συνεχίζουμε με τα μακαρόνια, το τυρί και το βούτυρο άλλες δυο στρώσεις.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και σερβίρουμε σε πιάτα αμέσως, κάθε μερίδα με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή.
- Στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην στερεά Ελλάδα η συνταγή λέγεται «καμμένα μακαρόνια» και σερβίρεται χωρίς αυγό.
- Σε πολλές περιοχές καίνε τα μακαρόνια μόνο με ελαιόλαδο και σε άλλες βάζουν μισό ελαιόλαδο και μισό φρέσκο βούτυρο.
- Ευχαριστούμε την Νατάσα Θεοχάρη από τον ξενώνα «Αρχοντικό Ανυφαντή» που μοιράστηκε την συνταγή της για «Τσουχτή Μάνης» μαζί μας.