Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά θρυμματισμένη και το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.
- Προσθέτουμε 1 -1/2 φλ από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει σαν παχύς χυλός.
- Σκεπάζουμε το μπολ με την μαγιά κι αφήνουμε να σταθεί για 20’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αρωματικά : γλυκάνισο, μαστίχα και γαρύφαλλο.
- Προσθέτουμε το λάδι και το ούζο καθώς και το μείγμα της μαγιάς.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. Ζυμώνουμε με τον γάντζο της ζύμης για 2’-3’ σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.
- Δυναμώνουμε το μίξερ προσθέτοντας το αλάτι και ίσως λίγο ακόμα νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Ζυμώστε συνολικά γύρω στα 13’-15’
ΦΟΥΣΚΩΜΑ & ΠΛΑΣΙΜΟ
- Όταν γίνει η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, την βάζουμε σε μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο μπολ.
- Την σκεπάζουμε πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
- Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
- Την χωρίζουμε στα 4.
- Πλάθουμε 4 φραντζόλες μακρόστενες.
- Βρέχουμε την επιφάνεια και τις κυλάμε σε σουσάμι.
- Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν ξανά, σκεπασμένες για περίπου μισή ώρα.
- Τσακίζουμε το χαρτί ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Μόλις φουσκώσουν, μετά από περίπου 30’-40’, με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα παξιμάδια γλυκάνισου σε φέτες πάχους 1-1/2 με 2 εκατοστά.
ΨΗΣΙΜΟ & ΣΤΕΓΝΩΜΑ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, για 30’ στον αέρα.
- Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο.
- Περιμένουμε λίγα λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία τους και να μπορούμε να τα πιάσουμε.
- Τα χωρίζουμε με το χέρι, εκεί που τα είχαμε χαράξει.
- Αραδιάζουμε όλες τις φέτες στα ταψιά με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
- Ξαναβάζουμε στο φούρνο τα ταψιά και ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 90-100ºC, μέχρι να ξεραθούν τελείως και να γίνουν τραγανά, αφράτα και αρωματικά. Περίπου 1-1/2 με 2 ώρες.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για πάρα πολλές εβδομάδες.
- Είναι το κολατσιό των Παριανών με τυρί, ελιές και ντομάτα αλλά δεν λείπουν και από κανένα τραπέζι. Τα σερβίρουμε με όλα τα φαγητά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή.
- Γίνονται και στο χέρι αλλά θέλουν καλό ζύμωμα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρέσκια με ξερή μαγιά.
- Τα παξιμάδια γλυκάνισου πρέπει να στεγνώσουν καλά στο φούρνο, να φρυγανιστούν για αρκετή ώρα ώστε να γίνουν αφράτα και τραγανά, αλλά και να διατηρηθούν για πολύ καιρό.
- Στους χρόνους θα υπολογίσετε το φούσκωμα της ζύμης αλλά και το στέγνωμα. Πιστέψτε με, η γεύση τους θα σας αποζημιώσει πλήρως.
Tips
- Καλύτερα περισσότερη ώρα και πιο χαμηλή θερμοκρασία για να βγουν αφράτα και τραγανά.