Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ ΓΑΡΙΔΑΣ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ ΓΑΡΙΔΑΣ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά με την φλούδα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και θα χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλια και τα κελύφη τους.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια και τα τσόφλια της.
- Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να καούν σχεδόν για 3-4´ ανακατεύοντας τα.
- Ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά με την φλούδα τους σε χοντρά κομμάτια καθώς και τα μυρωδικά και μπαχαρικά.
- Τα αφήνουμε σχεδόν να καψαλιστούν στο καυτό ελαιόλαδο για περίπου 4-5’
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και βράζουμε για 30’ μέχρι να πάρουμε όλα τα αρώματα από τα υλικά.
- Σε αυτή την φάση τον σουρώνουμε και τον χρησιμοποιούμε σε συνταγές για να ενισχύσουμε την γεύση τους.
- Έτσι μόνο έχουμε πάρει το 100% της νοστιμιάς και της γεύσης από τις γαρίδες.
- Μόλις πολτοποιήσουμε όλα τα υλικά σουρώνουμε σε λεπτή σίτα (σινουά) πιέζοντας την πούλπα υλικών για να πάρουμε και την τελευταία σταγόνα.
- Εναλλακτικά μοιράζουμε τον ζωμό σε παγοθήκες και τον βάζουμε στην κατάψυξη. Έτσι διατηρείται για πολλούς μήνες.
- Κάθε φορά που θέλουμε να ενισχύσουμε γευστικά μια συνταγή, προσθέτουμε ένα παγάκι ζωμού και το γευστικό αποτέλεσμα της, απογειώνεται.