Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Γεμιστά καλαμάρια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες. Απλό και γευστικό ελληνικό πιάτο.

Εύκολη
0:30

2 - 3 μερίδες

15 λεπτά

15 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν.
  2. Ψιλοκόβουμε λίγα από τα πλοκάμια για τη γέμιση.
  3. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο, που επίσης τα ψιλοκόβουμε.
  4. Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με τα βότανα της επιλογής μας (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο), κρατώντας λίγο από το καθένα στην άκρη για το ταψί.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη γέμιση.
  6. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 3-4’ ανακατεύοντας να μαλακώσει.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε για 2-3´.
  8. Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2-3’ να λαδωθεί.
  9. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Όταν στεγνώσει η γέμιση, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-1/2 φλ. νερό.
  11. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7′ να τραβήξει η γέμιση τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως.
  12. Προσοχή στην ένταση της φωτιάς γιατί αν βράζετε δυνατά θα εξατμιστεί το νερό πριν γίνει το πλιγούρι.
  13. Όσο ακόμα είναι ζουμερή η γέμιση την αποσύρουμε από την φωτιά.
  14. Προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα, τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
  15. Κρατάμε λίγο από τα κρεμμυδάκια και τα βότανα για το ταψί.
  16. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  1. Για να τα γεμίσουμε εύκολα, υπάρχει ένα μυστικό ώστε να γλιστράει η γέμιση μέσα χωρίς πίεση. Πρέπει στο πίσω κάτω μέρος του, να κάνουμε μια μικρή χαρακιά με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
  2. Τα γεμίζουμε αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα.
  3. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
  4. Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και 1 ντομάτα σε λεπτές φέτες.
  5. Κάνουμε δηλαδή ένα στρώμα για να τα ακουμπήσουμε.
  6. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε.
  7. Τα βάζουμε επάνω  σε μία στρώση.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’.
  2. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά του ταψιού. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
  3. Μπορείτε αν θέλετε να πολτοποιήσετε τα υγρά του ταψιού, με λίγα από τα λαχανικά του ταψιού και να δημιουργήσετε μια νόστιμη σάλτσα.

Tips

  • Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια.
  • Μην ψήνετε για πολύ ώρα το τρυφερό καλαμάρι γιατί θα στεγνώσει και θα βγει σκληρό.
  • Τα μυρωδικά μπαίνουν πάντα στο τέλος της γέμισης.
Απόρρητο