Παριανή φουσκωτή

Στο νησί μου, την Πάρο, όταν ήμουν παιδί και ζύμωνε η μητέρα μου, πάντα έφτιαχνε και τη φουσκωτή για μένα, παίρνοντας ένα κομμάτι ζύμης. Σας δίνω μεγάλη δόση, γιατί ποτέ δεν είναι αρκετή.

Εύκολη
1:00

20 λεπτά

40 λεπτά

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε με το χέρι.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Θα πάρει συνολικά περίπου 2 ποτήρια. Να είναι χλιαρό.
  3. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας..
  4. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά.
  5. Εάν  κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
  6. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο.
  7. Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού.
  8. Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάνε παντού.
  9. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  10. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 έως 1,5 ώρα.
  11. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο.
  12. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές.
  13. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί του φούρνου.
  14. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης.
  15. Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο.
  16. Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας.
  17. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.
  18. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  19. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή.
  20. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το ταψί  και αφήνουμε  να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
  21. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170°C για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά.
  22. Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.

ΜΑΓΙΑ

  1. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
  4. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Tips

  • Προσοχή, όχι ζεστό νερό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, βάλτε 2 φακελάκια μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε με το χέρι και ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία.
Απόρρητο