ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Οργάνωση και σωστή αποθήκευση

συντηρηση τροφιμων στο ψυγειο

Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ψυγείο έχουμε όλοι στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε όλοι πώς να το χρησιμοποιούμε σωστά. Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων και η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητες για την αποφυγή αλλοιώσεων και την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.

Ιδανική θερμοκρασία ψυγείου

Η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο είναι μεταξύ 1°C και 4°C. Πάνω από τους 5°C, τα βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Το ιδανικό είναι να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ψυγείου.

Και αντίστοιχα, η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι κάτω των -18 °C για τη σωστή συντήρηση των κατεψυγμένων προϊόντων και φαγητών χωρίς να υποστούν αλλοίωση.

Πώς να τοποθετείς σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο – Για ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο όχι μόνο για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και για να παραμείνουν ασφαλή προς κατανάλωση. Αν όμως μπουν στο λάθος σημείο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ακριβώς αντίθετο: να αλλοιωθούν πιο γρήγορα και να αναπτυχθούν βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία μας.

Άρα, το να “ανοίγεις το ψυγείο και να χώνεις τα τρόφιμα όπου βρεις χώρο”, είναι ένα μεγάλο λάθος που μπορεί να κοστίσει – τόσο σε σπατάλη φαγητού όσο και στην ασφάλεια της οικογένειάς σου.

Κάθε ράφι έχει τον λόγο του

Το ψυγείο δεν έχει ομοιόμορφη θερμοκρασία παντού. Κάθε του σημείο είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένα είδη τροφίμων, ώστε να διατηρούνται σωστά και με ασφάλεια. Δες παρακάτω πώς να οργανώσεις σωστά το ψυγείο σου:
ΠΑΝΩ ΡΑΦΙΑ – Σταθερή θερμοκρασία

  • Μαγειρεμένα φαγητά
  • Έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (τυριά, αλλαντικά)
  • Ανοιγμένες συσκευασίες

ΜΕΣΑΙΑ ΡΑΦΙΑ – Ιδανικά για ευπαθή προϊόντα

  • Γάλα
  • Γιαούρτια
  • Αυγά (σε χαρτονένια συσκευασία, όχι στην πόρτα)

ΚΑΤΩ ΡΑΦΙ – Το πιο ψυχρό σημείο

  • Ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά (πάντα σφραγισμένα και σε δοχείο για αποφυγή διαρροών)

ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ – Ρυθμισμένη υγρασία

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Κατά προτίμηση χωρίς σακούλες ή σε διάτρητά σακουλάκια για καλύτερο αερισμό

ΠΟΡΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ – Το πιο ζεστό σημείο

  • Καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα)
  • Αναψυκτικά, χυμοί, νερό
  • Βούτυρο και μαργαρίνη

 

Γιατί δεν παγώνει το ψυγείο;

Αρχικά, ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι μπουκώνουν το ψυγείο τους στριμώχνοντας προϊόντα στην πλάτη και στα πλαϊνά του ψυγείου.

Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί εμποδίζουν το ψυχρό αέρα του ψυγείου να φτάσει σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα κάποια σημεία του ψυγείου να έχουν πιο υψηλή θερμοκρασία. Με αποτέλεσμσ να αλλοιώνονται γρήγορα τα τρόφιμα σε εκείνα τα σημεία αποθήκευσης. Έτσι λοιπόν, δεν παγώνει σωστά το ψυγείο γιατί το εμποδίζουμε εμείς με τη λάθος αποθήκευση τροφίμων.

Ένας βασικός λόγος – που πολλοί αγνοούν – είναι η λανθασμένη τοποθέτηση των τροφίμων.

Πολλοί κάνουν το εξής λάθος:
Παραγεμίζουν το ψυγείο και στριμώχνουν προϊόντα στην πλάτη και στα πλαϊνά τοιχώματα, νομίζοντας πως έτσι “χωράνε όλα”. Αυτό όμως είναι τεράστιο λάθος.

Οργάνωση ψυγείου και αποθήκευση τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία

Η πόρτα του ψυγείου είναι το σημείο με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία – φτάνει συχνά τους 10 – 11°C, ειδικά όταν ανοιγοκλείνει συχνά. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλη για τρόφιμα που χρειάζονται σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες για να παραμείνουν ασφαλή.

Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τοποθετούν στην πόρτα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γιαούρτι ή φρέσκια κρέμα). Το γάλα είναι ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν και χρειάζεται θερμοκρασία κάτω των 4°C. Στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει κάθε φορά που την ανοίγεις, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης.

Το μοναδικό γαλακτοκομικό που μπορείς να αποθηκεύσεις με ασφάλεια στην πόρτα είναι το βούτυρο, καθώς αντέχει σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες και παραμένει μαλακό για άμεση χρήση.

Τι βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου

  • Καρυκεύματα: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, σάλτσες, τσάτνεϊ
  • Μαρμελάδες, μέλι, ταχίνι
  • Αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό
  • Αλεσμένο καφέ, καλά κλεισμένο
  • Ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα (σε αεροστεγή συσκευασία)

Το κύριο μέρος του ψυγείου

Εκεί όπου υπάρχουν τα περισσότερα ράφια, είναι ο χώρος όπου αποθηκεύουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων. Η σωστή τοποθέτηση των προϊόντων ανά επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την αποφυγή αλλοιώσεων. μπαίνουν γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά και μαγειρεμένα φαγητά, καλά κλεισμένα σε σκεύη με καπάκι.

Μεσαία ράφια (4 °C)

Μπαίνουν γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά και μαγειρεμένα φαγητά, καλά κλεισμένα σε σκεύη με καπάκι. Τα αλλαντικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γι’ αυτό να αγοράζετε όσα πρόκειται να καταναλώσετε. Τα φρέσκα χωριάτικα αυγά διατηρούνται για 5-6 ημέρες. Τα εμπορίου αναγράφουν ημερομηνία λήξεως στη συσκευασία.

Όσο για τα τυριά, όσο αυτά είναι σε αεροστεγή συσκευασία είναι όλα μια χαρά. Όταν θα τα ανοίξετε όμως, αυτομάτως πρέπει να τα βάλετε σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι. Μόνο τα σκληρά κίτρινα τυριά θα πρέπει να τυλιχτούν απλά σε λαδόκολλα, ώστε να αναπνέουν και να μην αλλοιωθούν. Τα σκληρά τυριά χρειάζονται αέρα και όχι αεροστεγές μπολ.

Το κίτρινο τυρί για τοστ μπαίνει σε μπολ ιδανικά με σχάρα και το τυρί ακουμπάει επάνω. Διατηρείται σκεπασμένο για 10 ημέρες.

Μεγάλα κομμάτια γραβιέρα ή κασέρι αποθηκεύονται με τον ίδιο τρόπο. Βάζουμε πάντα χωριστά σε μπολ τα κίτρινα με τα λευκά τυριά που βγάζουν υγρασία.

Πάνω πάνω ράφι (7-8 °C)

Στο πάνω πάνω ράφι αποθηκεύουμε τα έτοιμα συσκευασμένα φαγητά, τα γλυκά ψυγείου και τα αυγά. Εκεί υπάρχει πάντα σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 7 – 8 °C.

Συρτάρια φρούτων και λαχανικών (10 °C)

Τα συρτάρια βρίσκονται κάτω κάτω στο ψυγείο και τα φρούτα και τα λαχανικά χωριστά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται χώρο ώστε να αναπνέουν. Μην τα κλείνετε σε σακούλες τροφίμων. Μην τα μπλέκετε όλα μαζί. Φροντίστε να μην ακουμπούν π.χ. οι μπανάνες με άλλα φρούτα. Παράγουν αιθυλένιο που φέρνει γρήγορη ωρίμανση σε λαχανικά και φρούτα με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται γρηγορότερα.

Να θυμάστε ότι η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των φρούτων και των λαχανικών.

Μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας μέσα στα συρτάρια των λαχανικών θα βοηθήσουν ώστε να ρουφήξουν την περιττή υγρασία.

Το πιο κρύο ράφι του ψυγείου (2 °C περίπου)

Βρίσκεται κάτω κάτω, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των λαχανικών. Αυτό είναι το ιδανικό σημείο για την αποθήκευση ευαίσθητων ζωικών προϊόντων που αλλοιώνονται εύκολα.

  • Ωμά κρέατα
  • Πουλερικά
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά

Γενικές οδηγίες για τη σωστή συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

  1. Τοποθετήστε τα ωμά ζωικά προϊόντα σε σκεύος με καπάκι. Έτσι αποφεύγετε να στάξουν υγρά σε άλλα τρόφιμα ή στα ράφια του ψυγείου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση.
  2. Ποτέ μην τα αφήνετε σε μπολ όπου λιμνάζουν στα υγρά τους. Τα υγρά αυτά αποτελούν εστία μικροβιακής ανάπτυξης και αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Μέγιστος χρόνος παραμονής στη συντήρηση

Τα περισσότερα ωμά ζωικά προϊόντα μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση για έως 48 ώρες, με εξαίρεση:

  • Φρέσκος κιμάς: όχι πάνω από 24 ώρες
  • Ωμό πουλερικό με εντόσθια: επίσης μόνο 24 ώρες
  • Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: έως 24 ώρες, και μόνο εφόσον συντηρηθούν σωστά

Σωστή αποθήκευση φρέσκου ψαριού & θαλασσινών

  • Καθαρίστε τα ψάρια από τα εντόσθια αμέσως
  • Τοποθετήστε τα σε σχάρα μέσα σε σκεύος, ώστε να στραγγίζουν και να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους
  • Καλύψτε με νωπή καθαρή πετσέτα και καπάκι
  • Μαγειρέψτε τα την επόμενη ημέρα το αργότερο
  • Αν δεν μαγειρευτούν άμεσα, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σε ειδική σακούλα τροφίμων, σημειώνοντας την ημερομηνία

Οδηγίες σωστής χρήσης ψυγείου & κατάψυξης

  1. Μην ανοιγοκλείνεις συνεχώς την πόρτα του ψυγείου
  2. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα: Αλλάζει η εσωτερική θερμοκρασία και μειώνεται η αποτελεσματικότητα της ψύξης Ο συμπιεστής δουλεύει περισσότερο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα αυξημένη κατανάλωση ρεύματος
  3. Προσοχή στον πάγο στα τοιχώματα. Ο πάγος μειώνει την αποδοτικότητα του ψυγείου και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
  4. Κάνε τακτικό καθαρισμό και απόψυξη όταν διαπιστώνεις συσσώρευση πάγου, ειδικά στα ψυγεία χωρίς αυτόματη απόψυξη.
  5. Ποτέ μη ξανακαταψύχεις τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας ασφάλειας τροφίμων: Μόλις ξεπαγώσει ένα τρόφιμο, πρέπει να μαγειρευτεί μέσα σε 24 ώρες και να καταναλωθεί άμεσα
  6. Μην καταψύχεις ξανά φαγητό που έχει αποψυχθεί
  7. Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν από την κατάψυξη:
  8. Το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και το ψυγείο δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει σταθερή ψύξη.
Απόρρητο