Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΟ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΟ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αναποφλοίωτο σπασμένο σιτάρι και τον καλύπτουμε με ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να μουλιάζει μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας.
- Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κρέας, το καλύπτουμε με νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα σκεύος να κρυώσει, αφαιρούμε τα κόκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε σε καθαρή κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη κανέλα.
- Τέλος ρίχνουμε το μουσκεμένο χόντρο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό που έχουμε κρατήσει ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το φαγητό.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν το κρέας και να μαλακώσει τελείως ο χόντρος.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Αν χρειάζεται και άλλη υγρασία για να μαλακώσει καλά ο χόντρος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Το λείο είναι έτοιμο όταν πήξει ελαφρά.
- Σερβίρουμε το φαγητό όσο είναι ακόμη ζεστό, γιατί όσο μένει το σιτάρι ρουφάει σάλτσα και στεγνώνει.