Fried rice με γαρίδες

Fried rice σε 10 λεπτά. Γρήγορη ασιατική συνταγή με υλικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το μαγειρεμένο ρύζι που περίσσεψε.

Εύκολη

2 μερίδες

10 λεπτά

10 λεπτά

fried rice

Υλικά

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Αν οι γαρίδες είναι μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια κι αν είναι μικρές τις βάζουμε ολόκληρες.
  2. Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  3. Ζεσταίνουμε το γουόκ σε μέτρια ένταση και προσθέτουμε το μισό βούτυρο.
  4. Μόλις λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και σορτάρουμε για 1 λεπτό. Τις βγάζουμε σε πιάτο και σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
  5. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για 3-4 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι διαχωρίζοντας το με τα δάχτυλα να μην είναι κολλημένο.
  8. Σοτάρουμε για 2 λεπτά να αρχίσει να ψήνεται το ρύζι στη βάση του γουόκ.
  9. Μαζεύουμε τα υλικά στο πλάι του σκεύους.
  10. Και στο κενό σημείο προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.
  11. Αφήνουμε για 1 λεπτό να σταθεροποιηθούν από κάτω κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε να ψηθούν.
  12. Σπάμε με την κουτάλα σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  13. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τον αρακά και τις γαρίδες.
  14. Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  15. Τρίβουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον σόγια.
  16. Προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι και αποσύρουμε.
  17. Σερβίρουμε αμέσως και προσθέτουμε λίγο λάιμ.

Tips

  • Για το fried rice είναι σημαντικό το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μαγειρεμένο από πριν, κρύο & τελείως στεγνό ώστε να μην αφήσει υγρασία στο γουόκ.
  • Προαιρετικά λίγη σάλτσα χοϊσίν για πιο γλυκό αποτέλεσμα ή oyster sauce για πιο θαλασσινή γεύση.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λαχανικά επιλογής σου.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ή καστανό ρύζι.
  • Αν θέλεις να κάνει κρούστα το ρύζι από κάτω, δυνάμωσε λίγο την ένταση.
  • Δεν χρησιμοποιώ αλάτι, γιατί η σάλτσα σόγιας ακόμα κι αυτή με το λιγότερο αλάτι είναι πολύ νόστιμη.
Απόρρητο