Υλικά
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Αν οι γαρίδες είναι μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια κι αν είναι μικρές τις βάζουμε ολόκληρες.
- Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το γουόκ σε μέτρια ένταση και προσθέτουμε το μισό βούτυρο.
- Μόλις λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και σορτάρουμε για 1 λεπτό. Τις βγάζουμε σε πιάτο και σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
- Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ρύζι διαχωρίζοντας το με τα δάχτυλα να μην είναι κολλημένο.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά να αρχίσει να ψήνεται το ρύζι στη βάση του γουόκ.
- Μαζεύουμε τα υλικά στο πλάι του σκεύους.
- Και στο κενό σημείο προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό να σταθεροποιηθούν από κάτω κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε να ψηθούν.
- Σπάμε με την κουτάλα σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τον αρακά και τις γαρίδες.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Τρίβουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον σόγια.
- Προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε αμέσως και προσθέτουμε λίγο λάιμ.
Tips
- Για το fried rice είναι σημαντικό το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μαγειρεμένο από πριν, κρύο & τελείως στεγνό ώστε να μην αφήσει υγρασία στο γουόκ.
- Προαιρετικά λίγη σάλτσα χοϊσίν για πιο γλυκό αποτέλεσμα ή oyster sauce για πιο θαλασσινή γεύση.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λαχανικά επιλογής σου.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ή καστανό ρύζι.
- Αν θέλεις να κάνει κρούστα το ρύζι από κάτω, δυνάμωσε λίγο την ένταση.
- Δεν χρησιμοποιώ αλάτι, γιατί η σάλτσα σόγιας ακόμα κι αυτή με το λιγότερο αλάτι είναι πολύ νόστιμη.