ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

7 λάθη που κάνεις στην κουζίνα σου!

7 λάθη που κάνεις στην κουζίνα σου αργυρω γυαλινα βαζα αδεια βαζακια

Ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να μην πετάς τίποτα, και να δίνεις «δεύτερη ζωή» ακόμα και στο τελευταίο κουταλάκι. Δες παρακάτω πώς να αξιοποιείς πλήρως τα πιο κοινά υλικά που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια:

7 Συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα που οδηγούν σε σπατάλη

  1. Πετάς τα τελειωμένα βαζάκια χωρίς να τα “ξαναχρησιμοποιήσεις”
  2. Δεν αξιοποιείς τις σκληρές φλούδες τυριών
  3. Αφήνεις υπολείμματα σε μπολ/συσκευασίες που μπορείς να “ξεπλύνεις” δημιουργικά
  4. Δεν χρησιμοποιείς σωστά τα τελευταία 2-3 κουταλάκια υλικού
  5. Πετάς τη μαρμελάδα ενώ έχει ακόμα μέσα σχεδόν 1,5 κουταλιά
  6. Πετάς το νερό από το βράσιμο των λαχανικών ή ζυμαρικών: Είναι πλούσιο σε άμυλο, και θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποίησέ σε σάλτσες και ζωμούς
  7. Θεωρείς «άχρηστα» τα υγρά ή τα υπόλοιπα από γιαούρτι, μαγιονέζα, μουστάρδα

Πώς να αξιοποιήσεις τα (σχεδόν άδεια) βαζάκια σου

Βάζο με μέλι

  • Ρίξε ζεστό υγρό βούτυρο μέσα στο βαζάκι
  • Ανακίνησε καλά να διαλυθεί το μέλι
  • Περιέχυσε κέικ που έχει ξεραθεί ή φρέσκα pancakes
  • Μόλις κρυώσει και σφίξει, μπορείς να το αλείψεις στο ψωμί σου σαν άλειμμα.

Σάλτσα ντομάτας

  • Μόλις τελείωσε; Μην πετάς το βάζο!
  • Ρίξε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, κούνησε καλά
  • Πρόσθεσε το μείγμα σε μια νέα σάλτσα ή σούπα, παίρνοντας μέχρι και την τελευταία σταγόνα ντομάτας

Μαρμελάδα

Έστω και “άδειο”, το βαζάκι της μαρμελάδας κρατάει μέσα του τουλάχιστον 1,5 κουταλιά!

  • Ρίξε ζεστό νερό, ανακάτεψε, άφησέ το να κρυώσει και πρόσθεσέ το σε φρουτοσαλάτα
  • Ρίξε ζεστό βούτυρο και περιέχυσε κέικ ή τσουρέκι
  • Πρόσθεσε ξύδι + ελαιόλαδο και έχεις ντρέσινγκ σαλάτας με άρωμα φρούτου

Μαγιονέζα, γιαούρτι, μουστάρδα

  • Πρόσθεσε: Ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι
  • Λίγο πορτοκάλι ή αγγούρι για έξτρα φρεσκάδα
  • Χτύπησέ τα καλά και φτιάξε τέλειο dressing για: Σαλάτες και ψητά λαχανικά

Φλούδες από σκληρά τυριά

  • Κάθε φορά που τρίβεις τυρί, κρατάς στο τέλος τη σκληρή φλούδα – και συνήθως τη… πετάς. Μη το ξανακάνεις!
  • Ρίξε τη φλούδα μέσα σε σάλτσα για μακαρόνια
  • Πρόσθεσέ τη σε σούπα ή μπεσαμέλ
  • Άφησέ τη να βράσει για 10 λεπτά, να δώσει το άρωμά της
  • Αφαιρείς πριν το σερβίρισμα

Συμπέρασμα:

Η μαγειρική δεν χρειάζεται να σημαίνει σπατάλη. Με λίγη φαντασία και σωστή διαχείριση, κάθε βαζάκι, κάθε φλούδα και κάθε σταγόνα μπορούν να αξιοποιηθούν!

Απόρρητο