ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

Φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο

φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο

Ο μπακαλιάρος μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο γεύμα, με πλούσια γεύση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου. Πρόκειται για ψάρι που μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι ιδανικό για πάστωμα. Στην ελληνική αγορά συχνά συναντάμε εισαγόμενα είδη από βορειότερες χώρες. Παρ’ όλα αυτά συνδυάζεται εύκολα με πολλά υλικά, προσφέροντας μοναδικές, αρωματικές και γευστικές συνταγές.

Συνήθως διατίθεται κατεψυγμένος, αν και τα τελευταία χρόνια αρκετοί επαγγελματίες επιλέγουν να τον φιλετάρουν φρέσκο μπροστά στον πελάτη. Η διαδικασία του φιλεταρίσματος μπορεί να γίνει και στο σπίτι, απαιτεί όμως σωστή τεχνική: αφαιρείται το δέρμα και τα κόκαλα, ενώ προτιμώνται μεγάλοι βακαλάοι, ώστε το φιλέτο να παραμείνει ακέραιο. Στην αγορά συναντάμε συχνά φιλέτα κομμένα σε μορφή ρολού, πρακτική που δεν θεωρείται ορθό φιλετάρισμα.

Θρεπτική αξία

Ο μπακαλιάρος αποτελεί εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Το φιλέτο του είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η αφαίρεση του δέρματος μειώνει τα λιπαρά, καθιστώντας τον ιδιαίτερα κατάλληλο για όσους επιδιώκουν μια πιο ελαφριά διατροφή.

Μετά τη σύλληψη, το ψάρι εισέρχεται στη φάση της νεκρικής ακαμψίας, κατά την οποία οι μύες συστέλλονται λόγω έλλειψης οξυγόνωσης. Για να διατηρηθεί σωστά, πρέπει να καταψυχθεί πριν από αυτή τη διαδικασία· διαφορετικά, τα φιλέτα μικραίνουν σε μέγεθος, παραμορφώνονται και η φρεσκότητα επηρεάζεται αρνητικά.

Φιλέτο μπακαλιάρου στην κουζίνα

Η σωστή διαχείριση του φιλέτου είναι καθοριστική. Η απουσία δέρματος διευκολύνει την απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στεγνό και άγευστο αποτέλεσμα. Με προσεκτική προετοιμασία, όμως, ο μπακαλιάρος μπορεί να γίνει εξαιρετικός: ψήνεται υπέροχα με λαχανικά και μυρωδικά, ενώ όταν παναριστεί σωστά προσφέρεται και για νόστιμο τηγάνισμα.

Απόρρητο