ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

Βραστή πατάτα: Θερμίδες και τρόποι κατανάλωσης

πατάτα βραστή θερμίδεσ

Πότε γνωρίσαμε την πατάτα;

Η πατάτα έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τα υψίπεδα του Μεξικού, του Περού, της Χιλής και της Κολομβίας. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής γνώριζαν και καλλιεργούσαν την πατάτα εδώ και περίπου 4.000 χρόνια.

Στον ελλαδικό χώρο η πατάτα ήρθε αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια, με επεισοδιακό τρόπο, όπως λέει ο γνωστός αστικός μύθος με τις “πατάτες του Καποδίστρια”! Από τότε, η πατάτα έγινε ανάρπαστη και αγαπημένο προϊόν των Ελλήνων.

Η πατατοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε ραγδαία σε όλη τη χώρα, με περιοχές όπως η Νάξος να φημίζονται μέχρι σήμερα για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση της πατάτας τους.

Τρόποι μαγειρέματος πατάτας

Ο τρόπος χρήσης της πατάτας στην ελληνική κουζίνα είναι ανεξάντλητος! Από απλό συνοδευτικό μέχρι κύριο πιάτο, η πατάτα μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους:

Και φυσικά, πατάτες βραστές, που είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές μαγειρέματος!

Πατάτα βραστή Θερμίδες

Η βραστή πατάτα αποτελεί ελαφρύ και θρεπτικό φαγητό, κατάλληλο για δίαιτα ή υγιεινή διατροφή.

  • Θερμίδες: 100 γρ. βραστής πατάτας περιέχουν περίπου 70-80 θερμίδες.

Συνταγές με βραστές πατάτες

Οι βραστές πατάτες είναι πολυεργαλείο στην κουζίνα — τρώγονται μόνες τους, σε σαλάτες ή ως βάση για ελαφριά πιάτα.

1. Κλασική πατατοσαλάτα

Βράζουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο κρεμμύδι.

2. Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Αντί για μαγιονέζα, ανακατεύουμε τις πατάτες με στραγγιστό γιαούρτι, μουστάρδα και άνηθο για πιο ελαφριά εκδοχή.

3. Βραστές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζουμε τις πατάτες με βραστά χόρτα και λαχανικά, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

4. Ομελέτα

Ομελέτα με βραστές πατάτες και λαχανικά (αντί για τηγανιτές – πιο υγιεινή).

4. Πατατόπιτα

Πατατόπιτα με χωριάτικο φύλλο και λαχανικά! Εύκολη και γρήγορη συνταγή και πολύ χορταστική..

4. Σούπα πατάτας

Βελούδινη πατατόσουπα, εύκολη και πεντανόστιμη. Με απλά υλικά που όλοι έχετε στο σπίτι.

 

Η βραστή πατάτα αποδεικνύει πως η απλότητα στην κουζίνα μπορεί να είναι και γεμάτη νοστιμιά. Είναι ένα τρόφιμο θρεπτικό, ελαφρύ και ευέλικτο, που μπορεί να μεταμορφωθεί σε δεκάδες πιάτα.

Απόρρητο