Συνταγές για παιδιά

Συνταγές για παιδιά

Για την αξία της υγιεινής διατροφής από την παιδική κιόλας ηλικία έχουν γραφτεί πολλά. Οι περισσότεροι γονείς είναι ενημερωμένοι και επιθυμούν να μαγειρεύουν με υγιεινά και θρεπτικά συστατικά στα φαγητά για τα παιδιά τους. Ωστόσο, μέσα στο τρέξιμο και το άγχος της καθημερινότητας, δεν αρκούν πάντα οι καλές προθέσεις. Όταν ο χρόνος πιέζει, η λύση του πρόχειρου φαγητού ή ακόμη και του delivery είναι περισσότερο από δελεαστική. Με τη σκέψη αυτή, ο σύλλογος γονέων του σχολείου μας, διοργάνωσε μία μέρα γιορτής για όλους εμάς, τους τρελαμένους γονείς της καθημερινότητας που το τελευταίο που σκέφτονται είναι συνταγές για παιδιά. Μας ενημέρωσαν, μας έδωσαν ιδέες για φαγητά για τα παιδιά μας, μαγείρεψαν επί τόπου διάφορες συνταγές με κιμά και άλλα υλικά, που αρέσουν στα παιδιά. Και στο τέλος μας μοίρασαν ένα καλαίσθητο φυλλάδιο, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα υπήρχαν και υπέροχες εύκολες συνταγές ακόμα και για τα πιο δύσκολα παιδιά. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

Η εκδήλωση προετοιμαζόταν για αρκετό καιρό και συμμετείχαν σε αυτήν οι περισσότερες οικογένειες. Στόχος ήταν και η ενημέρωση, αλλά και να περάσουμε όμορφα όλοι μαζί. Ρυθμίσαμε, λοιπόν τις υποχρεώσεις μας και ένα Σάββατο πρωί βρεθήκαμε όλοι στο δημοτικό μας σχολείο. Γονείς, παιδιά, δάσκαλοι, ακόμη και κάποιοι παππούδες και γιαγιάδες. Άλλωστε αυτοί οι τελευταίοι δεν είναι που κακομαθαίνουν συνήθως τα εγγονάκια με διάφορες λιχουδιές;

Η ημέρα ξεκίνησε μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων με μία ενημέρωση από έναν γονέα διατροφολόγο. Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε και για τα οφέλη από την κατανάλωση φρέσκου, παρθένου ελαιόλαδου. Ήταν απίθανο να βλέπεις τα μικρά προσωπάκια να παρακολουθούν με προσοχή. Κι αμέσως μετά, να περιμένουν με ανυπομονησία στη σειρά για να πάρουν ένα πιάτο με βιολογικό, μαύρο ψωμί. Από πάνω ο διατροφολόγος άπλωνε λίγο καταπράσινο αγουρέλαιο. Το βλέμμα των παιδιών μαρτυρούσε ότι το είχαν ευχαριστηθεί σαν την καλύτερη λιχουδιά.

Στη συνέχεια, βγήκαμε όλοι στη μεγάλη αυλή. Δυνατή μουσική έπαιζε από τα ηχεία.

Στο κέντρο είχαν στηθεί μεγάλοι πάγκοι, όπου γονείς έφτιαχναν επί τόπου εύκολες συνταγές για τα παιδιά. Μπορούσες να παρακολουθήσεις τη διαδικασία, και φυσικά στο τέλος να σερβιριστείς. Εμείς επιλέξαμε τον πάγκο με τις συνταγές με κιμά, μια και τον προτιμούν και τα δύο παιδιά. Ένα πραγματικό τσιμπούσι, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου. Το καταευχαριστήθηκαν και τα παιδιά και εμείς οι γονείς.

Φεύγοντας, μας περίμενε στην έξοδο μια ωραία έκπληξη. Ένα πολύ όμορφο φυλλάδιο γεμάτο φωτογραφίες και σκίτσα. Το φυλλάδιο ενημέρωνε για την αξία του υγιεινού φαγητό και για τα θρεπτικά συστατικά βασικών τροφών. Επιπλέον, περιλάμβανε και φαγητά με εύκολες συνταγές για δύσκολα παιδιά !

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε, ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι από την εμπειρία της ημέρας. Το πάθος των γονιών από τη μία, η αποδοχή και η συμμετοχή των παιδιών από την άλλη μας γέμισαν με αισιοδοξία. Στην εποχή μας οι πειρασμοί από τα fast foods, τα σούπερ μάρκετ και τις διαφημίσεις είναι πολλοί σε αντίθεση με τα υγιεινά φαγητά για παιδιά. Αν μπουν και τα παιδιά στο “κόλπο” της ενημέρωσης υπάρχει ελπίδα να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες σταθερές, που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Οι εύκολες συνταγές για δύσκολα παιδιά είναι πολύ ωραίο στοίχημα! Βάλτε τα στο παιχνίδι, λοιπόν!