Ασπραδι αυγου

ασπραδι αυγου

Το ασπραδι αυγου συνθέτει, μαζί με το κρόκο, ένα εξαιρετικό πρωτεϊνικό γεύμα.

Το ασπραδι αυγου είναι ένα σχετικά διαυγές παχύρευστο υγρό με σπουδαία διατροφική αξία, που προτιμάται ιδιαίτερα από άτομα που γυμνάζονται εντατικά. Στο ασπραδι υπάρχουν γύρω στις 50 διαφορετικές πρωτεΐνες, με την αλβουμίνη να είναι η πιο γνωστή. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους σκοπούς και όχι για την γεύση του, καθώς είναι ουδέτερη. 

Θρεπτική Αξία

Το ασπραδι αυγου αποτελείται από περίπου 90% νερό στο οποίο διαλύονται περίπου 10% πρωτεΐνες. Αποτελεί τα δύο τρίτα του συνολικού βάρους του αυγού. Σε αντίθεση με τον κρόκο, ο οποίος είναι πλούσιος σε λίπη, το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη από 1%. Τα ασπράδια αυγών περιέχουν περίπου το 56% της συνολικής πρωτεΐνης του αυγού. Επίσης, στο ασπραδι υπάρχουν και κάποια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το νάτριο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το σελήνιο και το κάλιο.

Με την μηδαμινή περιεκτικότητά του σε λίπος, είναι ιδανικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη καθώς και καρδιακά προβλήματα. Βοηθάει και στην απώλεια σωματικού βάρους, συγκριτικά με την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού. Τα υψηλά ποσοστά πρωτεινών που περιέχει βοηθάνε στην διάπλαση υγιών μυών, καθώς επίσης προσφέρουν έντονα το αίσθημα του κορεσμού. Τέλος, βοηθάει στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. 

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, βλέπουμε βιομηχανίες να βγάζουν ακόμα και ροφήματα από καθαρό ασπραδι αυγου, ώστε να λαμβάνονται έτσι σημαντικές ποσότητες πρωτεινών καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών.