• προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
95
  • 800-900 γρ. συκωταριά
  • 250 γρ. έντερα (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 1 κ.γ. ρίγανη (ή θρούμπι)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζεμάτισμα της συκωταριάς

    Επιλέγουμε μια μικρή συκωταριά από 700 μέχρι 900 γραμ. Αν έχετε και λίγα έντερα ο μεζές συκωταριά στο τηγάνι θα γίνει απίστευτος.

    Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε καλά τη συκωταριά, χωρίζουμε τα μέρη της.

    Αφαιρούμε τις συμφύσεις (λευκές σκληρές μεμβράνες).

    Βάζουμε τη συκωταριά (και τα έντερα αν χρησιμοποιήσουμε) σε κατσαρόλα.

    Καλύπτουμε με νερό από τη βρύση, μέχρι να τα σκεπάζει.

    Βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μετράμε 10΄.

    Απαραιτήτως ξαφρίζουμε με ρηχή κουτάλα όλο τον σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

    Όταν περάσουν τα 10΄βρασμού, βγάζουμε τα εντόσθια από το νερό και τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό (γιατί ο σκούρος αφρός όσο κι αν τον αφαιρούμε κολλάει στη συκωταριά).

    Στραγγίζουμε τη συκωταριά και αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε.

    Για τη συκωταριά στο τηγάνι

    Κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς τη συκωταριά και τα έντερα.

    Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε την κομμένη συκωταριά. Αφήνουμε να ροδίσει ολόγυρα για 5΄.

    Προσέξτε γιατί η συκωταριά έχει πολύ υγρασία μέσα της κι αν έχετε δυνατή φωτιά θα πετάγεται το καυτό λάδι.

    Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 10΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι η συκωταριά να πιει όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι της.

    Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι.

    Τηγανίζουμε τη συκωταριά για 2-3΄.

    Όταν ροδίσει ολόγυρα η συκωταριά στο τηγάνι, τότε σβήνουμε με τον χυμό 2 μέτριων λεμονιών.

    Πασπαλίζουμε με με τη ρίγανη και αφήνουμε για 2΄ σε δυνατή φωτιά να μελώσει η σάλτσα.

    Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 5΄.

    Η συκωταριά στο τέλος μένει με το λάδι της.

    Σερβίρουμε την τηγανητή συκωταριά με μαρουλοσαλάτα, πατάτες τηγανητές ή απλά με φρέσκο ψωμί.

    Διαφήμιση

    Έντερα στη συκωταριά

    Αν χρησιμοποιήσουμε και έντερα στην συκωταριά στο τηγάνι, που δεν είναι απαραίτητο, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

    Αν έχουμε λίγα έντερα τα καθαρίζουμε.

    Τα αφήνουμε σε μπολ.

    Στύβουμε χυμό ενός λεμονιού. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

    Τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

    Πιάνουμε σε ματσάκι 2-3 έντερα μαζί και είτε τα δένουμε σε διάφορα σημεία ή ακόμα καλύτερα τα πλέκουμε σε κοτσίδα όπως στη μαγειρίτσα.

    Εναλλακτικά μαγειρέματα

    Η συκωταριά στο τηγάνι είναι ένας μεζές που αγαπάμε σε όλη την Ελλάδα. Με ζεμάτισμα ή χωρίς, η συκωταριά έχει μεγάλο κοινό. Σε περιοχές όπως η Κρήτη και οι Κυκλάδες, η συκωταριά μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, κυρίως στην κατσαρόλα και στο τηγάνι. Όμως αν είναι πολύ μικρή, γύρω στα 600 γραµ. η συκωταριά από αρνί ή κατσικάκι (ριφάκι όπως το λέμε στα νησιά) δεν φτάνει για μαγείρεμα οπότε απλά την κόβουν σε κομμάτια. Δεν τη ζεματίζουν. Την αλευρώνουν και την τηγανίζουν σε ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουν και τα γλυκάδια μέσα. Στο τέλος στύβουν λεμόνι και ρίχνουν λίγο θρούμπι ή ρίγανη. Η τηγανητή συκωταριά μόνο με λίγο αλεύρι και λίγο λεμόνι είναι ο πιο γρήγορος μεζές που μπορεί να σου προσφέρει κάποιος.

    Η διαφορά της συκωταριάς στο τηγάνι με το τηγανητό συκώτι, είναι ότι περιλαμβάνει και τα γλυκάδια από το αρνί, που η νοστιμιά τους δεν έχει προηγούμενο.

    Με τι πατάτες θα συνοδέψεις αυτή τη συνταγή;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται