Εκτέλεση
Για το συκώτι στο τηγάνι
Για να φτιάξουμε το βενετσιάνικο συκώτι στο τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 10΄να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Πανάρουμε τις λωρίδες συκώτι. Τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τις προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο να αρωματιστεί λίγο και το αφαιρούμε. το μπαλσάμικο.
Τηγανίζουμε το συκώτι για 2-3΄από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και σβήνουμε με το μαλσάμικο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε πάνω στη ριγανάδα.
Για τη ριγανάδα
Φρυγανίζουμε το ψωμί στο φούρνο ή στη σχάρα μέχρι να ροδίσει.
Χτυπάμε το λάδι με το μπαλσάμικό, ραντίζουμε το ψωμί, πασπαλίζουμε ρίγανη και ανθό αλατιού και σερβίρουμε το συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω στη ριγανάδα.
Φτιάξτε με τα χεράκια σας το δικό σας ζεστό σπιτικό ψωμί, ακολουθώντας τη συνταγή και όλα τα μυστικά μου.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Γεύμα με ιδιαίτερα μεγάλη θρεπτική αξία. Εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, το συκώτι αποτελεί ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορούμε να βρούμε συγκεντρωμένες τόσες πολλές βιταμίνες. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά ή ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση συκωτιού διότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.