Γαριδες

γαριδεσ

Οι γαριδες αποτελούν έναν από τους πιο εκλεκτούς θαλάσσιους μεζέδες.

Οι γαριδες είναι μαλακές με πορτοκαλοκόκκινο χρώμα συνήθως, λόγω της παρουσίας της χρωστικής ασταξανθίνη. Το χρώμα τους βέβαια μπορεί να είναι από ανοιχτό ροζ μέχρι μπεζ ή γκρίζο. Το σώμα τους κυμαίνεται σε μήκος 5 έως 15cm. Έχουν κέλυφος και δεν έχουν δαγκάνες. Ανήκουν στα αρθόδοποδα. Στην αγορά βρίσκονται σε αρκετά υψηλή τιμή φρέσκες, νωπές ή κατεψυγμένες με ή χωρίς κέλυφος. Η καλύτερη εποχή για τις γαρίδες είναι ο μήνας του Απριλίου μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη εισαγωγή νωπών και κατεψυγμένων γαρίδων από διάφορα μέρη του κόσμου. Βρίσκονται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και μπορούν να μαγειρευτούν ποικιλοτρόπως.

Είδη γαρίδας

Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας, περισσότερα από 2000. Οι γαριδες κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους. Οι μεγαλύτερες γαρίδες είναι αυτές νούμερου 0 με βάρος περίπου 120g και είναι γνωστές ως γαριδες Ατλαντικού. Οι γαρίδες μειώνονται σε μέγεθος όσο αυξάνει το νούμερό τους.  Οι γαρίδες νούμερο 6 είναι οι μικρότερες με βάρος περίπου 10-15g. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές γαρίδες είναι οι γαριδες γάμπαρη με σταχτί χρώμα που αλιεύονται στον Αμβρακικό, στις εκβολές του Αχελώου και στις ακτές της Θράκης καθώς και το συμιακό γαριδάκι που αλιεύεται  στο ομώνυμο νησί.

Διατροφική αξία

Οι γαριδες στα 100g περιέχουν 21g πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, 2g λιπαρά. Περιέχουν ιδανική αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β12, νιασίνη, τη χρωστική ασταξανθίνη, ανόργανα στοιχεία σελήνιο, ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο. Τα 100g γαρίδας αποδίδουν 100 θερμίδες.

Χρήσεις

Οι γαριδες μπορούν να τηγανιστούν, να ψηθούν ή και να βραστούν. Καταναλώνονται μόνες τους ή συνοδεία ζυμαρικών, άλλων θαλασσινών, ρυζιού, κριθαριού, τυριών, λαχανικών κ.ά.

Γαρίδες – Υπέροχη γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες

Οι γαριδες μπορούν να μαγειρευτούν με χιλιάδες τρόπους. Ψητές βραστές, ή τηγανητές έχουν υπέροχη γεύση και συνδυάζονται υπέροχα με διάφορα άλλα τρόφιμα. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν την όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Περιέχουν ιδανική αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, σακχάρου και καρδιακών παθήσεων.