Γιαουρτι

γιαουρτι - συνταγεσ με γιαουρτι - συνταγέσ με γιαούρτι - συνταγεσ με γιαουρτι αλμυρεσ - γιαουρτι συνταγεσ αργυρω

Το γιαουρτι ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το γιαουρτι είναι ένα ζυμούμενο τρόφιμο με τεράστια κατανάλωση παγκοσμίως. Είναι ένα από τα πιο γνωστά παράγωγα του γάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο και σπανιότερα κατσικίσιο. Έχει σπουδαία διατροφική αξία, απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμα που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Οι συνταγες με γιαουρτι είναι αμέτρητες και η Αργυρω έχει να σου προτείνει τις καλύτερες και πιο ευκολες τόσο αλμυρες όσο και γλυκές. Οι συνταγές με γιαούρτι δίνουν μια πιο ελαφριά εκδοχή στο πιάτο σας και πολύ γευστική.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Τα βακτήρια που προστίθενται στο γιαουρτι για να γίνει η ζύμωση, είναι και αυτά που καθορίζουν και την σημαντική θρεπτική αξία του γιαουρτιού. Είναι μια υγιεινή και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη του ασβεστίου για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη. Η ενέργεια που αποδίδει το γιαουρτι είναι σχετικά χαμηλή και εξαρτάται από τα λιπαρά που περιέχονται.

Το γιαουρτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης καθώς προσφέρει όλα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος και είναι εξαιρετικά εύπεπτο. Αποτελεί συχνή επιλογή ατόμων που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας κιλών, καθώς προσφέρει κορεσμό και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, παρατηρείται πως η κατανάλωσή του, συνδέεται με χαμηλές τιμές αρτηρικής πίεσης, και δρα ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού για άτομα που παίρνουν αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. 

Συνταγες με γιαουρτι

Οι συνταγές με γιαούρτι είναι πάρα πολλές. Σίγουρα είναι απολαυστικές και ελαφριές. Η Αργυρω έχει πληθώρα ιδεών με συνταγες με γιαουρτι τόσο αλμυρες όσο και γλυκες που θα απολάμβανε ο καθένας. Το γιαουρτι δίνει μια δόση δροσιάς και ωραίας υφής και δομής στις παρασκευές. 

Παρασκευή γιαουρτιού και Συντήρηση

Σε επίπεδο σπιτικής μορφής παρασκευάζεται με τρόπο, που έχει παραμείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων. Μετά την παστερίωση του γάλατος, αφήνεται να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα προστίθεται έτοιμο παρασκευασμένο γιαουρτι, το οποίο βοηθά στην διαδικασία της ζύμωσης. Σε βιομηχανικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι. Η χρήση μικροοργανισμών για την πήξη του γιαουρτιού είναι απαραίτητη, αν και πολλές φορές βλέπουμε και την χρήση πυτιάς. Έτσι είναι πιο εύκολη η διαδικασία της ζύμωσης, καθώς αποφεύγεται η ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.