Καροτο

καροτο - καρότο

Το καροτο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά είδη λαχανικών, καταλαμβάνοντας σπουδαία θέση στην ελληνική κουζίνα.

Η ρίζα του αποτελεί το πιο αξιοποιήσιμο μέρος του. Tα καρότα που βρίσκουμε στο εμπόριο διαφέρουν όχι μόνο ως προς το χρώμα και το σχήμα αλλά και ως προς τη γεύση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν καρότα ακόμα και με μωβ χρώμα. Αναμφίβολα όμως το χαρακτηριστικό πορτοκαλί καροτο είναι το πιο συνηθισμένο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό είδος λαχανικού, που συνδέεται με πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Οι ιδιότητες που έχει το καρότο άλλωστε είναι αυτές που το καθιστού έναν μικρό διατροφικό ‘’θησαυρό’’.  

Χημική σύσταση

Το καροτο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, κοντά στο 88%, γεγονός που το καθιστά ευάλλωτο σε αλλοιώσεις. Αμέσως μετά η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες είναι αυτή που ξεχωρίζει, με τις πρωτεΐνες και τα λίπη να καταλαμβάνουν, συγκριτικά με τα άλλα στοιχεία, αρκετά χαμηλότερα ποσοστά. Η σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα το καθιστά το δεύτερο πιο γλυκό είδος λαχανικού. Αξιοσημείωτο μέρος καταλαμβάνουν και οι φυτικές ίνες. Επίσης, τα καρότα είναι ιδιαιτέρως πλούσια και σε μέταλλα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, με το κάλιο το νάτριο και το φώσφορο να υπερισχύουν.

Το πιο αξιοσημείωτο συστατικό που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το καρότο, είναι η βητα καροτίνη. Η β-καροτίνη είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό χρώμα που έχει το καροτο. Στον ανθρώπινο οργανισμό η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, καθιστώντας έτσι το καρότο σημαντικό για τον άνθρωπο. Προστατεύει, έτσι, το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων του ανθρώπου. Ωστόσο οι ιδιότητες που έχει το καροτο δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα οφέλη, καθώς έχει πολλές ακόμα θετικές επιδράσεις όπως η συμβολή του στην ομαλή λειτουργία των ματιών.

Το καροτο στη μαγειρική

Τα καρότα έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταναλωθούν. Είτε ωμό είτε συνοδεύοντας άλλα είδη λαχανικών μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη του. Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε συχνά με την μορφή τουρσί, όπως επίσης και άλλες παρασκευές κατσαρόλας δίνοντας μια έξτρα γεύση. Έχει αποδειχθεί ότι το μαγείρεμα του καρότου έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερη βήτα καροτίνη η οποία συνδέεται με πλήθος θετικών επιδράσεων.

Παράλληλα, το ζέσταμα του με οποιοδήποτε τρόπο μαγειρέματος, έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση μιας πιο γλυκιάς γεύσης, με την αφαίρεση των πράσινων μερών να είναι ένα tip για την αποφυγή πικρής επίγευσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι σκέτο σαν κολατσιο τα καρότα αποτελούν γευστική επιλογή. Ακόμα τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε και τα baby καρότα να χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε μαγειρικές παρασκευές. Τέλος, ακόμα και στη ζαχαροπλαστική το καρότο χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως.