Παντζαρια

παντζαρια - πατζαρια - πατζαρι

Τα παντζαρι (Beta vulgaris), είναι γνωστά και ως κοκκινογούλια.

Το πατζαρι ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Τρώγεται ολόκληρο με τη ρίζα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και εξαιρετική γεύση. Τα παντζαρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Έχουν έντονο κόκκινο χρώμα που οφείλεται στη βουλγαξανθίνη. Τα πατζαρια φτάνουν μέχρι 1,5m σε ύψος. Βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης. Στην αγορά βρίσκονται είτε νωπά είτε σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες.

Καλλιέργεια παντζαριού

Τα παντζαρια ευδοκιμούν σε περιοχές με ηλιοφάνεια και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση. Δεν αντέχουν στον παγετό. Οι σπόροι των παντζαριών μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο χώμα. Προτιμάται όμως η σπορά τους πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια η μεταφύτευσή τους στο χωράφι.

Χημική σύσταση

Στα 100g τα πατζαρια περιέχουν 88g νερό, 10g υδατάνθρακες, 2g πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγγάνιο,  βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, φυλλικό οξύ κ.ά. Τα παντζαρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτινοειδή κ.ά.). Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν είναι η βεταΐνη και η βεταλαΐνη. Στα 100g αποδίδει περίπου 43 θερμίδες.

Διαλογή παντζαριών στην αγορά

Τα παντζαρια πρέπει να έχουν λείο, σφιχτό, σκουρόχρωμο βολβό, χωρίς χτυπήματα ή σκισίματα. Επίσης αν ο φλοιός των παντζαριών τριφτεί και βγάλει υγρασία σημαίνει ότι είναι φρέσκα. Το πατζαρι καταναλώνεται ωμό, αλλά και μαγειρεμένο (ψητό, βραστό) Καταναλώνεται ολόκληρο (ρίζα, φύλλα, βολβοί). 

Παντζαρια – Οφέλη

Το πατζαρι λοιπόν είναι ένα είδος λαχανικού με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα παντζαρια πέραν της εξαιρετικής τους γεύσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Τα πατζαρια με τα πλούσια αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά τους ενισχύουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.