Η Ρώσικη σαλάτα προέρχεται από την σαλάτα Olivier όπου στα ίδια υλικά της ρωσικής προσθέτουν κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά. Απολαύστε τη μαμαδίστικη ελληνική...

Η Ρώσικη σαλάτα προέρχεται από την σαλάτα Olivier όπου στα ίδια υλικά της ρωσικής προσθέτουν κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά. Απολαύστε τη μαμαδίστικη ελληνική εκδοχή της Ρώσικης σαλάτας και θα με θυμηθείτε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 12 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη Ρώσικη σαλάτα

  • 3 μέτριες πατάτες νέας σοδιάς
  • 3 καρότα τρυφερά
  • 3 αγγουράκια τουρσί
  • 1 φλ. αρακά
  • 2 παντζάρια μέτρια (βρασμένα ή ατμού)
  • 1 φλ. μαγιονέζα
  • 2 βρασμένα σφιχτά αυγά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • Λίγο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί
  • Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σουρώνουμε καλά τα βρασμένα λαχανικά.

    Παγώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο.

    Για τη Ρώσικη σαλάτα

    Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.

    Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄.

    Θέλουμε οι πατάτες για τη Ρώσικη σαλάτα να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.

    Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα.

    Συνεχίζουμε το βράσιμο.

    Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά.

    Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι.

    Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους.

    Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.

    Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου).

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά.

    Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.

    Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί η μαγιονέζα είναι νόστιμη και περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

    Ανακατεύουμε τη Ρώσικη σαλάτα.

    Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε και παγώνουμε τη Ρώσικη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή σε μπολ ή σε πιατέλα ανοιχτή με καρδίες μαρουλιού.

    Απολαύστε τη Ρώσικη σαλάτα σαν συνοδευτικό για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ή μέσα σε σάντουιτς. Είναι τέλεια!

    Δεν λείπει από κανένα κυριακάτικο τραπέζι.

    Ιστορία της Ρώσικης σαλάτας

    Η ρωσική σαλάτα είναι αγαπημένη στα οικογενειακά γεύματα και κανείς δεν αντιστέκεται. Κατάγεται από την Ρωσία και την έχουν πάντα στα επίσημα γεύματα τους.

    Ρώσικη σαλάτα τη λέμε εμείς στην Ελλάδα. Στην σωσία την λένε σαλάτα Olivier και πήρε το όνομα της από τον chef Olivier που την εμπνεύστηκε και ήταν ο πρώτος που τη σύστησε στο ρωσική elit.

    Πολλές οι παραλλαγές της σαλάτας Olivier. Άλλες φορές τη σέρβιρε ο chef με κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά, χαβιάρι, ή μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, βάζοντας μέσα το μεσογειακό στοιχείο, το ελαιόλαδο και την κάπαρη.

    Στην Ελλάδα η κλασική Ρώσικη σαλάτα που φτιάχνουν οι μαμάδες μας στα οικογενειακά τραπέζια δεν περιέχουν καμία άλλη πρωτεΐνη κρέας, ψάρι ή ζαμπόν πάρα μόνο βραστά αυγά και λαχανικά με σπιτική μαγιονέζα.

    Μια κλασική συνταγή για μαμαδίστικη Ρώσικη σαλάτα που σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×