ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μαύρη Ζάχαρη: Πώς παράγεται και διατροφικά οφέλη

μαυρη ζαχαρη - μαύρη ζάχαρη

Μαύρη ζάχαρη, τι είναι ακριβώς;

Η μαύρη ζάχαρη συχνά συγχέεται με άλλα είδη ζάχαρης, ωστόσο αποτελεί μια διαφορετική επιλογή από τη λευκή. Πρόκειται για μια ποικιλία 100% ακατέργαστης ζάχαρης ζαχαροκάλαμου, με φυσική, λεπτή γεύση μελάσας και καραμελένιο άρωμα.

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μελάσα, η μαύρη ζάχαρη δεν έχει την κλασική ξηρή και κοκκώδη υφή της λευκής ζάχαρης, αλλά είναι ελαφρώς υγρή και κολλώδης στην υφή.

Παραγωγή μαύρης ζάχαρης

Η μαύρη ζάχαρη παρασκευάζεται συνήθως με βράσιμο του χυμού ζαχαροκάλαμου, μέχρι να μετατραπεί σε σκούρο, σιροπιαστό υγρό, χωρίς να αφαιρεθεί η μελάσα. Στη συνέχεια, το σιρόπι ψύχεται, σχηματίζοντας σκούρα καφέ-μαύρα κομμάτια ζάχαρης.

Ουσιαστικά, η περιεκτικότητα σε μελάσα είναι αυτή που διαφοροποιεί τη μαύρη ζάχαρη από τα υπόλοιπα είδη

Σπιτική Μαύρη Ζάχαρη με Μελάσα

Φτιάχνοντας σπιτική μαύρη ζάχαρη με μελάσα είναι πανεύκολο και σου εξασφαλίζει πιο φυσικό αποτέλεσμα από τη βιομηχανική μαύρη ζάχαρη που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.
Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
  • 1 κουταλιά της σούπας μελάσα (ιδανικά blackstrap για πιο έντονη γεύση)

Εκτέλεση:

  1. Ρίξε τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  2. Πρόσθεσε τη μελάσα από πάνω.
  3. Ανακάτεψε πολύ καλά με πιρούνι, κουτάλι ή ακόμα καλύτερα με τα χέρια (φορώντας γάντια αν θες).
  4. Συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι κάθε κόκκος ζάχαρης να έχει σκούρο χρώμα και να μην υπάρχουν λευκοί κόκκοι.
  5. Η υφή θα είναι ελαφρώς υγρή, όπως η κανονική καστανή ζάχαρη.
  6. Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο ή βάζο.

Θρεπτική αξία

Η μαύρη ζάχαρη, εκτός από τα απλά σάκχαρα, περιέχει και μελάσα, η οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η μελάσα έχει σημαντική θρεπτική αξία και προσφέρει αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες μεταξύ μαύρης και λευκής ζάχαρης ή άλλων τύπων. Τα θρεπτικά συστατικά των ζαχαρότευτλων διατηρούνται σε κάποιο βαθμό στη μελάσα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακόμη και η μαύρη ζάχαρη μπορεί να θεωρηθεί καλή πηγή θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή μας.

Αν και προσφέρει παρόμοια ενεργειακή αξία με τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης, η μαύρη ζάχαρη μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο κατάλληλη επιλογή, όταν αναζητούμε μια ελαφρώς πιο φυσική εναλλακτική.

Μαύρη ζάχαρη στη μαγειρική

Η μαύρη ζάχαρη μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τα πιο γνωστά γλυκαντικά και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή νόστιμων γλυκών. Τα παραδείγματα για γλυκές δημιουργίες με μαύρη ζάχαρη είναι πραγματικά αμέτρητα — από μπισκότα και κέικ, μέχρι σπιτικές μπάρες πρωινού, στις οποίες ταιριάζει υπέροχα.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές συνταγές, όπως σε κρεατικά, όπου συμβάλλει στο να δημιουργηθεί ένα γευστικό καραμέλωμα στην επιφάνεια, προσθέτοντας μοναδική γεύση και άρωμα. Η χρήση της σε μαρινάδες για κρέας είναι επίσης πολύ διαδεδομένη, καθώς ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.

Απόρρητο