Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες, ελαιόλαδο και μάραθο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες, ελαιόλαδο και μάραθο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
262
  • 12 τρυφερές αγκινάρες
  • 5 - 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 1 καρότο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 2 φρέσκα σκόρδα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 - 5 κλων. μάραθο ή άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από 4 ζουμερά λεμόνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45 % Λιπαρά
  • 45 % Υδατ/κες
  • 10 % Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ρίχνουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε νερό μαζί με χυμό λεμόνι για να μην οξειδωθούν

Μαγειρεύουμε ώστε να μείνουν τα λαχανικά με το λάδι τους

Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να φτιάξουμε τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο

είναι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες.

Αφού τις καθαρίσουμε, τις ρίχνουμε σε μπόλικο νερό με 2-3 στυμμένα λεμόνια, για να μην οξειδωθούν. Μάθετε αναλυτικά πώς να καθαρίσετε τις αγκινάρες. 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές. Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα μαζί με τις πατάτες για τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι.

Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 35-40΄.

Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 10΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν τα λαχανικά με το λάδι τους.

Αν σας άρεσαν οι αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή με αγκινάρες

αγκινάρες ογκρατέν
Διαφήμιση

Εσύ πως αλλιώς έχεις δοκιμάσει τις αγκινάρες;

Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Οι αγκινάρες έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, αποτελούν πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης μας δίνουν βιταμίνη Κ, που συμμετέχει στην καλή υγεία των οστών και φυσικά πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Όταν είναι στην εποχή τους, απολαύστε τες με τη συγκεκριμένη συνταγή.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται