Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες, ελαιόλαδο και μάραθο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες, ελαιόλαδο και μάραθο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
752

Για τις λεμονάτες αγκινάρες

  • 12 τρυφερές αγκινάρες
  • 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 1 καρότο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 2 φρέσκα σκόρδα
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 4 - 5 κλων. μάραθο ή άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 6 ντοματίνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45 % Λιπαρά
  • 45 % Υδατ/κες
  • 10 % Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να φτιάξουμε τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο είναι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες. Μάθετε αναλυτικά πώς να καθαρίσετε τις αγκινάρες.

Αφού τις καθαρίσουμε, τις ρίχνουμε σε μπόλικο νερό με 2-3 στυμμένα λεμόνια, για να μην οξειδωθούν. 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές.

Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα μαζί με τις πατάτες.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Σπάμε τα ντοματίνια με τα δάχτυλα και τα ρίχνουμε στη γάστρα.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου.

Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200ºC για περίπου 35΄.

Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό από 2 λεμόνια και ψήνουμε για 25΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν οι λεμονάτες αγκινάρες με πατάτες μόνο με το λάδι τους.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Οι αγκινάρες έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, αποτελούν πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης μας δίνουν βιταμίνη Κ, που συμμετέχει στην καλή υγεία των οστών και φυσικά πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Όταν είναι στην εποχή τους, απολαύστε τες με τη συγκεκριμένη συνταγή.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται