Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να φτιάξουμε τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο
είναι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες.
- Αφού τις καθαρίσουμε, τις ρίχνουμε σε μπόλικο νερό με 2-3 στυμμένα λεμόνια, για να μην οξειδωθούν. Μάθετε αναλυτικά πώς να καθαρίσετε τις αγκινάρες.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές. Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα μαζί με τις πατάτες για τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι.
- Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 35-40΄.
- Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 10΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν τα λαχανικά με το λάδι τους.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Οι αγκινάρες έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, αποτελούν πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης μας δίνουν βιταμίνη Κ, που συμμετέχει στην καλή υγεία των οστών και φυσικά πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Όταν είναι στην εποχή τους, απολαύστε τες με τη συγκεκριμένη συνταγή. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.