Γαλατόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο, με τέσσερα μόνο υλικά. Μια συνταγή που θα σου θυμίσει πανεύκολη τυρόπιτα σαν σουφλέ. Παραδοσιακή συνταγή από την...

Γαλατόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο, με τέσσερα μόνο υλικά. Μια συνταγή που θα σου θυμίσει πανεύκολη τυρόπιτα σαν σουφλέ.

Παραδοσιακή συνταγή από την Σαμοθράκη που μοιράστηκε μαζί μας η κα Ελένη Μαλτέζου από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση». Για τη αλμυρή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, χρειαζόμαστε λίγα και απλά υλικα. Φρέσκο γάλα, ολόφρεσκα αυγά και μια ώριμη βαρελίσια φέτα. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή και απόλαυσε την ζεστή και τρεμουλιαστή.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
322

Για την γαλατόπιτα

  • 1 lt γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. αλεύρι

Για το ταψί

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί.

    Προθερμασμένος φούρνος

    Την αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα πριν την κόψουμε.

    Πριν ξεκινήσω τη γαλατόπιτα

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασια δωματίου.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.

    Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι.

    Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.

    Για την κρέμα

    Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.

    Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει η κρέμα και να δέσει ελαφρά.

    Μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά.

    Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε στην αλμυρή γαλατόπιτα.

    Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα.

    Τα προσθέτουμε στη γαλατόπιτα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.

    Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γαλατόπιτα και να ροδίσει η επιφάνεια.

    Όταν βγει η γαλατόπιτα από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Μια καταπληκτική γαλατόπιτα αλμυρή, χωρίς φύλλο ιδανική για εσένα που δε θέλεις να χαλάς πολύ χρόνο στην κουζίνα.

    Αν σου περισσέψει κόψε την σε μικρές μπουκιές και τηγάνισε τα περισσεύματα της αλμυρής γαλατόπιτας σε λίγο λάδι. Θα κάνει μια κρούστα απίστευτη και η νοστιμιά της δεν έχει προηγούμενο.

    Για τη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα και τυρί light.

    Ευχαριστούμε την κα Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».

     

     

    Βίντεο

    Τι συνταγή θα φτιάξεις για το Πάσχα;

    Κάτι μαγειρεύεται