Πριν ξεκινήσω τη γαλατόπιτα
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασια δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι.
Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.
Για την κρέμα
Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει η κρέμα και να δέσει ελαφρά.
Μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά.
Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε στην αλμυρή γαλατόπιτα.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα.
Τα προσθέτουμε στη γαλατόπιτα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.
Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Για το ψήσιμο
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γαλατόπιτα και να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν βγει η γαλατόπιτα από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.
Μυστικά
Μια καταπληκτική γαλατόπιτα αλμυρή, χωρίς φύλλο ιδανική για εσένα που δε θέλεις να χαλάς πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Αν σου περισσέψει κόψε την σε μικρές μπουκιές και τηγάνισε τα περισσεύματα της αλμυρής γαλατόπιτας σε λίγο λάδι. Θα κάνει μια κρούστα απίστευτη και η νοστιμιά της δεν έχει προηγούμενο.
Για τη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα και τυρί light.
Ευχαριστούμε την κα Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».