Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Διαλέγουμε μήλα ώριμα και σφιχτά, ιδανικά κάνουμε μίξη ξινόμηλα με κόκκινα, για τέλειο αποτέλεσμα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε µία μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 28 με 30 εκατοστά. Το ύψος της φόρμας να είναι 7 εκατοστά.
- Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο για να σταθεί σωστά το αντικολλητικό χαρτί.
- Τσαλακώνουμε, ανοίγουμε και στρώνουμε το χαρτί στη βουτυρωμένη φόρμα.
- Αλείφουμε με τα 100 γραμ. από το βούτυρο όλο το χαρτί στη βάση της φόρμας.
- Πασπαλίζουμε το χαρτί µε τη καστανή ζάχαρη.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια και αφήνουμε τη φλούδα.
- Κόβουμε κάθε μήλο σε 6 ή 8 φέτες.
- Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της βουτυρωμένης φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά εναλλάξ η κόκκινο πράσινο.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ
- Πλένουμε τα μήλα και κρατάμε τη φλούδα.
- Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την καρδιά τους.
- Σε ένα μπολ, τα κόβουμε σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.
- Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα και ελάχιστη από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής.
- Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν.
ΖΥΜΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και το αλάτι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180°C.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει το μίγμα.
- Ρίχνουμε τα αυγά, ένα-ένα, να τα πίνει το μίγμα.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αβγών.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
- Λίγο-λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μήλα καθώς και όλο τον χυμό που έχουν κατεβάσει στο μπολ.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και το χοντροκομμένο καρύδι.
- Με μία μαλακή σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μίγμα, ώστε να μπουν μέσα τα υλικά.
- Αδειάζουμε μέσα στην έτοιμη φόρμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Δεν την βγάζουμε αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε.
- Είναι έτοιμη όταν φουσκώσει, ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σκεπάζουμε με μια πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει το καραμελωμένο υγρό.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Αχνίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.
Tips
- Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται με το μαρινάρισμα
- Γίνεται και χωρίς μίξερ, με ένα απλό σύρμα με πολύ πολύ καλό ανακάτεμα όμως.
- Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160ºC, και ψήστε στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά. Ελέγξτε αν ψήθηκε σωστά στο κέντρο πριν τη βγάλετε από το φούρνο.