Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΗΛΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΗΛΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Διαλέγουμε μήλα ώριμα αλλά σφιχτά. Ιδανικά, συνδυάζουμε ξινόμηλα με κόκκινα μήλα.
- Χρησιμοποιούμε μία μεγάλη φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28–30 εκ. και ύψους 7 εκ.
- Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με μαλακό βούτυρο, για να σταθεί καλά το αντικολλητικό χαρτί.
- Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε ξανά και το στρώνουμε προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα. Έτσι “κάθεται” καλύτερα και παίρνει το σχήμα της φόρμας.
- Αλείφουμε τη βάση (πάνω από το χαρτί) με 100 γρ. μαλακό βούτυρο, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, καλύπτοντας ομοιόμορφα όλη τη βουτυρωμένη επιφάνεια.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, αλλά διατηρούμε τη φλούδα για έξτρα γεύση και υφή.
- Κόβουμε κάθε μισό μήλο σε 6 ή 8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος.
- Τοποθετούμε τις φέτες των μήλων στη βάση της φόρμας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Στρώνουμε κυκλικά, εναλλάσσοντας φέτες από κόκκινα και πράσινα μήλα για όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ ΜΗΛΩΝ
- Πλένουμε καλά τα μήλα και διατηρούμε τη φλούδα για έξτρα άρωμα και υφή.
- Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά την καρδιά και τα κουκούτσια.
- Τα κόβουμε σε μικρά καρέ και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Ραντίζουμε με κονιάκ (ή λικέρ της αρεσκείας μας) και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ελάχιστη ποσότητα από τη ζάχαρη που προβλέπεται στη συνταγή.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για να μαριναριστούν.
ΖΥΜΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, και ετοιμάζουμε την κάτω σχάρα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3–4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει καλά το μείγμα.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, φροντίζοντας να απορροφώνται πλήρως από το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό επιπλέον, ώστε να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αυγών.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα (λεμονιού ή πορτοκαλιού, ανάλογα με τα γούστα).
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, σε 2-3 δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα.
- Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μήλα, μαζί με όλον τον χυμό που έχουν βγάλει στο μπολ.
- Ρίχνουμε και τις σταφίδες (προαιρετικά μουλιασμένες) και τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Με μια μαλακή σπάτουλα, διπλώνουμε απαλά το μείγμα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα, χωρίς να παραδουλέψουμε τη ζύμη.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην έτοιμη φόρμα, πάνω από τα ήδη τοποθετημένα καραμελωμένα μήλα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Τοποθετούμε τη φόρμα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
- Δεν την αφαιρούμε από τον φούρνο αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υγρά υπολείμματα ζύμης.
- Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν: έχει φουσκώσει καλά, έχει ροδίσει ομοιόμορφα περιμετρικά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αφήνουμε τη μηλόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα, ώστε να σταθεροποιηθεί πριν την αναποδογυρίσουμε ή σερβίρουμε.
- Όσο η μηλόπιτα είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε τη φόρμα με μια μεγάλη πιατέλα.
- Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά με μια σταθερή, γρήγορη κίνηση, ώστε να τρέξει το καραμελωμένο υγρό πάνω από την επιφάνεια του γλυκού.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα, για ένα πιο αρωματικό τελείωμα.
Tips
- Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται με το μαρινάρισμα
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα χειρός και να ανακατέψετε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
- Αν επιλέξετε να ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και τοποθετήστε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα. Ο χρόνος ψησίματος μειώνεται ελαφρώς — ψήνετε για περίπου 50 λεπτά.