Μηλόπιτα ανάποδη

Ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και αφράτη ζύμη. Εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση.

Εύκολη
1:15

12 τεμάχια

15 λεπτά

1 ώρα

μηλοπιτα αναποδη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Video

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Διαλέγουμε μήλα ώριμα αλλά σφιχτά. Ιδανικά, συνδυάζουμε ξινόμηλα με κόκκινα μήλα.
  2. Χρησιμοποιούμε μία μεγάλη φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28–30 εκ. και ύψους 7 εκ.
  3. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με μαλακό βούτυρο, για να σταθεί καλά το αντικολλητικό χαρτί.
  4. Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε ξανά και το στρώνουμε προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα. Έτσι “κάθεται” καλύτερα και παίρνει το σχήμα της φόρμας.
  5. Αλείφουμε τη βάση (πάνω από το χαρτί) με 100 γρ. μαλακό βούτυρο, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια.
  6. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, καλύπτοντας ομοιόμορφα όλη τη βουτυρωμένη επιφάνεια.
  7. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, αλλά διατηρούμε τη φλούδα για έξτρα γεύση και υφή.
  8. Κόβουμε κάθε μισό μήλο σε 6 ή 8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος.
  9. Τοποθετούμε τις φέτες των μήλων στη βάση της φόρμας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Στρώνουμε κυκλικά, εναλλάσσοντας φέτες από κόκκινα και πράσινα μήλα για όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.
  10. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ ΜΗΛΩΝ

  1. Πλένουμε καλά τα μήλα και διατηρούμε τη φλούδα για έξτρα άρωμα και υφή.
  2. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά την καρδιά και τα κουκούτσια.
  3. Τα κόβουμε σε μικρά καρέ και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  4. Ραντίζουμε με κονιάκ (ή λικέρ της αρεσκείας μας) και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ελάχιστη ποσότητα από τη ζάχαρη που προβλέπεται στη συνταγή.
  5. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για να μαριναριστούν.

ΖΥΜΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, και ετοιμάζουμε την κάτω σχάρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3–4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει καλά το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, φροντίζοντας να απορροφώνται πλήρως από το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  6. Χτυπάμε για 1 λεπτό επιπλέον, ώστε να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αυγών.
  7. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα (λεμονιού ή πορτοκαλιού, ανάλογα με τα γούστα).
  8. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, σε 2-3 δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα.
  9. Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μήλα, μαζί με όλον τον χυμό που έχουν βγάλει στο μπολ.
  10. Ρίχνουμε και τις σταφίδες (προαιρετικά μουλιασμένες) και τα χοντροκομμένα καρύδια.
  11. Με μια μαλακή σπάτουλα, διπλώνουμε απαλά το μείγμα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα, χωρίς να παραδουλέψουμε τη ζύμη.
  12. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην έτοιμη φόρμα, πάνω από τα ήδη τοποθετημένα καραμελωμένα μήλα.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Τοποθετούμε τη φόρμα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
  2. Δεν την αφαιρούμε από τον φούρνο αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υγρά υπολείμματα ζύμης.
  3. Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν: έχει φουσκώσει καλά, έχει ροδίσει ομοιόμορφα περιμετρικά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας.
  4. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα, ώστε να σταθεροποιηθεί πριν την αναποδογυρίσουμε ή σερβίρουμε.
  5. Όσο η μηλόπιτα είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε τη φόρμα με μια μεγάλη πιατέλα.
  6. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά με μια σταθερή, γρήγορη κίνηση, ώστε να τρέξει το καραμελωμένο υγρό πάνω από την επιφάνεια του γλυκού.
  7. Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει τελείως.
  8. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα, για ένα πιο αρωματικό τελείωμα.

Tips

  • Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται με το μαρινάρισμα
  • Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα χειρός και να ανακατέψετε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  • Αν επιλέξετε να ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και τοποθετήστε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα. Ο χρόνος ψησίματος μειώνεται ελαφρώς — ψήνετε για περίπου 50 λεπτά.
Απόρρητο