Τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, με τραγανούς μπεζέδες και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα θεϊκό γλυκό από τη Θεσσαλονίκη

Τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, με τραγανούς μπεζέδες και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα θεϊκό γλυκό από τη Θεσσαλονίκη

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
196

Για την αρμενοβίλ (τούρτα παγωτό)

  • 1 συσκ. φυτική σαντιγί
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 15 μπεζέδες
  • Για το σερβίρισμα
  • Λιωμένη κουβερτούρα

Για σπιτικούς µπεζέδες

  • 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • Για τα αµύγδαλα κροκάν
  • 150 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 150 γρ. ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αρμενοβίλ, ένα γλυκό που οι Θεσσαλονικείς ορκίζονται στη γεύση και την υφή του. Οι υπόλοιποι Έλληνες αν είναι τυχεροί και περάσουν από τη Θεσσαλονίκη και το δοκιμάζουν, απλά παραμιλούν. Ένα γλυκό σαν σεμιφρέντο με τραγανούς μπεζέδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, κρέμα και μπόλικη σοκολάτα. Ένα κλασικό γλυκό που θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης που όμως μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι σας ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή για αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης που θα σας στείλει στα ουράνια με την πρώτη μπουκιά.

    Για την αρμενοβίλ

    Για την τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, τοποθετούμε πρώτα τη φυτική σαντιγί σε μπολ και µε το μίξερ χειρός τη χτυπάμε για 5 με 6 λεπτά δυνατά, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

    Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 με 4 λεπτά.

    Τέλος προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουμε το µείγµα.

    Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα, τα αμύγδαλα κροκάν και τους μπεζέδες σπασμένους.

    Κρατάμε μερικά αμύγδαλα κροκάν και μερικούς μπεζέδες για το γαρνίρισμα.

    Ανακατεύουμε καλά το μείγμα µε σπάτουλα.

    Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα στρογγυλή 22 εκ. ή μακρόστενη του κέικ.

    Ντύνουμε τη φόρμα µε μεμβράνη.

    Αδειάζουμε το μείγμα.

    Το παγώνουμε για µία νύχτα στην κατάψυξη.

    Ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζουμε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

    Γαρνίρουμε µε τα αμύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωμένη σοκολάτα.

    Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούμε σπασμένους μπεζέδες (µαρέγκες).

    Για τα αμύγδαλα κροκάν

    Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.

    Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε να καλυφθούν µε την καραμέλα.

    Τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά (τελείως).

    Τα σπάμε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο μπλέντερ.

    Για τους μπεζέδες

    Χτυπάμε τα ασπράδι στον κάδο του μίξερ να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

    Προσθέτουμε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα καλά.

    Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα την άχνη.

    Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

    Κόβουμε τους μπεζέδες µε καρνέ, αν έχουμε, αλλιώς αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαδόκολλα.

    Ψήνουμε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά.

    Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί.

    Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται