Εκτέλεση
Αρμενοβίλ, ένα γλυκό που οι Θεσσαλονικείς ορκίζονται στη γεύση και την υφή του. Οι υπόλοιποι Έλληνες αν είναι τυχεροί και περάσουν από τη Θεσσαλονίκη και το δοκιμάζουν, απλά παραμιλούν. Ένα γλυκό σαν σεμιφρέντο με τραγανούς μπεζέδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, κρέμα και μπόλικη σοκολάτα.
Ένα κλασικό γλυκό που θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης που όμως μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι σας ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή για αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης που θα σας στείλει στα ουράνια με την πρώτη μπουκιά.
Για την τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, τοποθετούµε πρώτα τη φυτική σαντιγί σε µπολ και µε το µίξερ χειρός τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για 3΄-4΄. Τέλος προσθέτουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα.
Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους. (Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν και µερικούς µπεζέδες για το γαρνίρισµα). Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.
Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη. Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωµένη σοκολάτα. Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούµε σπασµένους µπεζέδες (µαρέγκες).
Για τα αµύγδαλα κροκάν
Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα. Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως). Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ.
Για τους µπεζέδες
Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά. Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη.
Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα. Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα. Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100 C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου να φτιάχνετε πάντα τέλεια μαρέγκα για τα γλυκά σας!