Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΤΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΤΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, την κανέλα και το γαρύφαλο.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το μέλι, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε τα υγρά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να ζυμώνεται το μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια και ζυμώνουμε στον πάγκο μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη ή ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1,5 ώρα.
- Πατάμε ζυμώνοντας την φουσκωμένη ζύμη να ξεφουσκώσει τελείως.
- Πλάθουμε τον άρτο Κυθήρων και με την ένωση προς τα κάτω τον τοποθετούμε σε λαδωμένο μικρό ταψί 26 εκ.
- Ελαφρά πιέζουμε λίγο τον άρτο να απλώσει.
- Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 40 λεπτά.
- Αφού διπλασιαστεί ο άρτος τον αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο και κάνουμε σχήμα Σταυρού στην επιφάνεια με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να ροδίσει ωραία ολόγυρα.
- Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά, μετά τον βάζουμε πάνω σε πετσέτα η σχάρα να κρυώσει.
Tips
- Για να παραμείνει μαλακός και αφράτος, αφού κρυώσει τον τυλίγουμε ολόγυρα με μεμβράνη τροφίμων.