Αστακομακαρονάδα

Υλικά

Για την αστακομακαρονάδα

  • 800 γρ. αστακό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 50 ml ούζο
  • 2 φρέσκες μεγάλες αποφλοιωμένες και τριμμένες ντομάτες (ή εμπορίου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • 300 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Για το καθάρισμα του αστακού

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά την χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το κεφάλι με την ράχη του αστακού.

Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τραβώντας το.

Καθαρίζουμε το κεφάλι και κρατάμε τα γλυκάδια του αστακού.

Αφαιρούμε το σακουλάκι με τις ακαθαρσίες.

Χαράζουμε κατά μήκος τη μεμβράνη στην κοιλιά του αστακού, αποκολλώντας τα πτερύγια και τη χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το σώμα του αστακού στην κοιλιά.

Αποκολλάμε με προσοχή το σώμα ολόκληρο από το καβούκι.

Η σάρκα του αστακού είναι διάφανη και μοιάζει με πηχτό ζελέ διαυγές.

Χαράζουμε ελαφρά τη ράχη του αστακού κι αφαιρούμε το έντερο τραβώντας με το δάχτυλο, διατρέχοντας όλη τη ράχη του αστακού. Αν ο αστακός είναι θυμικός κι έχει αυγά θα τα ρίξετε στη σάλτσα. Αυτά το κατακόκκινα αυγά του αστακού είναι κορυφαία, με σπάνια νοστιμιά.

Για τη σάλτσα

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κεφάλι και τα καβούκια του αστακού. Καίμε πολύ καλά τα καβούκια λίγα λεπτά να κοκκινίσουν.

Προσθέτουμε το σώμα του αστακού ολόκληρο.

Ροδίζουμε για 1′ από κάθε πλευρά να κοκκινίσει και να αρχίσει το διάφανο σώμα του αστακού να παίρνει οπάκ υπόλευκο χρώμα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, σοτάρουμε για 3′ να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αφαιρούμε το σώμα του αστακού και το διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο καλά.

Προσθέτουμε τη ντομάτα στο τηγάνι και βάζουμε καπάκι. Βράζουμε για 10′.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα.

Για την αστακομακαρονάδα

Βράζουμε ταυτόχρονα τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα βράζουμε 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Αφαιρούμε τα καβούκια του αστακού και το κεφάλι από τη σάλτσα. Τα βάζουμε σε πιατέλα.

Κόβουμε το σοταρισμένο αστακό σε μενταγιόν με πάχος 1,5 εκατοστό.

Τον ρίχνουμε πάλι στη σάλτσα. Ό,τι ζουμάκια έμειναν στο μπολ του αστακού, τα ρίχνουμε στη σάλτσα της αστακομακαρονάδας.

Με τσιμπίδα και όπως στάζουν, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην αστακομακαρονάδα.

Κάνουμε κυκλικές κινήσεις με την τσιμπίδα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά για 1,5 με 2′ . Εδώ σε αυτή τη φάση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.

Για πιο αραιή σάλτσα, ρίξτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βάζουμε το μαγειρεμένο αστακό μέσα στο καβούκι, όλα τα μενταγιόν στη σειρά και περιχύνουμε στην πιατέλα τη λαχταριστή αστακομακαρονάδα.

Σερβίρουμε αμέσως, χωρίς καθυστέρηση και προς θεού χωρίς τυρί. Απαγορεύεται το τυρί στον αστακό. Γευτείτε κι απολαύστε την πιο ωραία αστακομακαρονάδα της ζωής σας.

Μυστικά

Η αυθεντική αστακομακαρονάδα των νησιών μας σηκώνει μόνο λίγο μαϊντανό σαν μυρωδικό. Φανταστείτε ότι σε κάποια νησιά του Αιγαίου, η αστακομακαρονάδα κάποτε ήταν το φαγητό της κάθε ημέρας, αφού αυτό διέθεταν! Με την ανάπτυξη του τουρισμού, τα νησιά άλλαξαν και οι αστακομακαρονάδες έγιναν πολύτιμη απόλαυση και όχι άδικα!

Για να φτιάξεις την καλύτερη αστακομακαρονάδα, διάλεξε έναν ελληνικό αστακό, κατακόκκινο ή ακόμα καλύτερα αν βρείτε κολοχτύπα ή μπούφο, που θεωρείται πολύ ανώτερη σε νοστιμιά.

Η γεύση του ελληνικού αστακού και της κολοχτύπας δεν συγκρίνεται σε νοστιμιά με κανένα αντίστοιχο.

Πως διατηρείται ο αστακός;

Ο φρέσκος αστακός διατηρείται στο ψυγείο, σε σκεύος βαθύ, σκεπασμένος με νωπή πετσέτα για 1 το πολύ 2 ημέρες εφόσον είναι ολόφρεσκος, στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου αυτό που βρίσκεται πάνω από τα συρτάρια λαχανικών όπου συνήθως έχει 2 °C.

Πόση ώρα βράζω έναν αστακό;

Ο αστακός θέλει ελάχιστο μαγείρεμα για να παραμείνει τρυφερός και να μην γίνει σαν λάστιχο.

Είναι κρίμα να καταστρέψετε ένα πολύτιμο θαλασσινό με λάθος χειρισμό.

Αν τον βράσετε ολόκληρο για αστακοσαλάτα που είναι εξίσου τέλεια, θα υπολογίσετε 1′ για κάθε 100 γραµ. συνολικού βάρους. Δηλαδή πχ 1 κιλό ολόκληρος αστακός βραστός, χρειάζεται μόνο 10′ βράσιμο. Αμέσως τον βγάζετε και τον αφήνετε να κρυώσει για να φτιάξεις την μοναδική αστακοσαλάτα.

Ο κομμένος αστακός που γίνεται μακαρονάδα, θέλει σχεδόν το μισό χρόνο βρασμού.

Πως καταστρέφουμε τον αστακό στο μαγείρεμα;

Εννοείται πως ποτέ δεν βράζουμε έναν αστακό και μετά τον κάνουμε σάλτσα. Έτσι χάνουμε όλη την νοστιμιά του. Ο αστακός κόβεται ωμός και αφού καθαριστεί διεξοδικά, μπαίνει κατευθείαν στο τηγάνι να μαγειρευτεί για λίγο, ώστε να παραμείνει τρυφερός και πεντανόστιμος. Ο αστακός δεν σηκώνει πολλά μυρωδικά. Λίγος μαϊντανός είναι αρκετός. Θυμάρια, δεντρολίβανα, αφήστε τα για άλλα μαγειρέματα.

Ο ελληνικός αστακός πραγματικά δεν χρειάζεται πολλά υλικά κι αυτό, γιατί η νοστιμιά της θάλασσας είναι σε κάθε μπουκιά. Λίγο ελαιόλαδο και λίγα λαχανικά και είναι έτοιμος. Γιατί πρωταγωνιστής στην αστακομακαρονάδα είναι ο αστακός και μόνο.

Στο εξωτερικό που οι αστακοί πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την γεύση και τη νοστιμιά ενός ελληνικού αστακού, μαγειρεύονται με βούτυρο με πολύ σκόρδο, με τυριά, με κρέμες κι αυτό γιατί μόνο έτσι παίρνει γεύση. Που εκεί όταν σου κλείσουν τα μάτια, γεύση αστακού δεν καταλαβαίνεις!

Για να ευχαριστηθείτε αστακό, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι το μισό του βάρους του και λίγο παραπάνω, είναι τα κόκαλα και το κεφάλι. Άρα από 1 κιλό αστακό το ψαχνό θα είναι περίπου (ανάλογα πόσο γεμάτος είναι) γύρω στα 350-400 γραµ.

Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Και όπως στάζουν μπαίνουν στο τηγάνι με τη σάλτσα αστακού και τελειώνουμε το βράσιμο τους μέσα στη σάλτσα ώστε να ρουφήξουν όλη τη νοστιμιά.

https://www.argiro.gr/recipe/astakomakaronada/