Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του.
- Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.
- Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.
- Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
- Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε.
- Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι.
- Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα.
- Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.
- Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.
- Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι.
- Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο).
- Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.
- Λιώνουμε το βούτυρο.
- Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.
ΣΙΡΟΠΙ
- Φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
- Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του.
- Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
- Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο.
- Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε.
- Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.