Βραστό χταπόδι ξυδάτο
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι ξιδάτο, αφού καθαρίσουμε το χταπόδι.
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε κατσαρόλα ίσα που να το χωράει, τοποθετώντας το με την κουκούλα προς τα πάνω.
Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρει βράση το χταπόδι, περίπου για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Μόλις κρυώσει, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές.
Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.
Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.
Μυστικά
Το καλό χταπόδι έχει χρώμα στους τόνους του γκρι.
Πρέπει να είναι σφικτή και κρουστή η σάρκα του και όχι σαν ζελέ.
Το ωμό χταπόδι συντηρείται μόνο για μία ημέρα στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο καλά με βρεμένη πετσέτα.
Χταπόδι που έχει αρχίσει να γίνεται ροζ ή να κοκκινίζει πριν το μαγείρεμα, είναι ακατάλληλο.