Ο τέλειος μεζές για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και για καλοκαιρινά μαζέματα με φίλους. Το βραστό χταποδάκι μαζί με τη δάφνη, τη ρίγανη και το ξύδι...

Ο τέλειος μεζές για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και για καλοκαιρινά μαζέματα με φίλους. Το βραστό χταποδάκι μαζί με τη δάφνη, τη ρίγανη και το ξύδι κάνουν έναν συνδυασμό πεντανόστιμο και μυρωδάτο που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 χταπόδι γύρω στο 1½ με 2 κιλά
  • 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml ξίδι από κρασί
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το μυστικό της επιτυχίας είναι το βράσιμο του χταποδιού. Γίνεται με φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι. Σερβίρετε αυτό το μεζέ όλο το χρόνο και σίγουρα θα κερδίσετε εντυπώσεις! Διατηρείται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα για πολλές εβδομάδες.

    Βραστό χταπόδι ξυδάτο

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι ξυδάτο, αφού καθαρίσουμε το χταπόδι.

    Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

    Βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε κατσαρόλα ίσα που να το χωράει, τοποθετώντας το με την κουκούλα προς τα πάνω.

    Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.

    Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρει βράση το χταπόδι, περίπου για 40΄  ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).

    Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.

    Μόλις κρυώσει, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές.

    Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.

    Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Το καλό χταπόδι έχει χρώμα στους τόνους του γκρι.

    Πρέπει να είναι σφικτή και κρουστή η σάρκα του και όχι σαν ζελέ.

    Το ωμό χταπόδι συντηρείται μόνο για μία ημέρα στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο καλά με βρεμένη πετσέτα.

    Χταπόδι που έχει αρχίσει να γίνεται ροζ ή να κοκκινίζει πριν το μαγείρεμα, είναι ακατάλληλο.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×