Το βραστό χταποδάκι μαζί με τη δάφνη, τη ρίγανη και το ξύδι κάνουν έναν συνδυασμό πεντανόστιμο και μυρωδάτο που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν. Το μυστικό...

Το βραστό χταποδάκι μαζί με τη δάφνη, τη ρίγανη και το ξύδι κάνουν έναν συνδυασμό πεντανόστιμο και μυρωδάτο που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το βράσιμο του χταποδιού. Γίνεται με φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι. Διατηρείται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα για πολλές εβδομάδες.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
1551
  • 1 χταπόδι γύρω στο 1½ με 2 κιλά
  • 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml ξίδι από κρασί
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το καλό χταπόδι έχει χρώμα στους τόνους του γκρι

    Πρέπει να είναι σφικτή και κρουστή η σάρκα του και όχι σαν ζελέ

    Βραστό χταπόδι ξυδάτο

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι ξιδάτο, αφού καθαρίσουμε το χταπόδι.

    Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

    Βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε κατσαρόλα ίσα που να το χωράει, τοποθετώντας το με την κουκούλα προς τα πάνω.

    Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.

    Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρει βράση το χταπόδι, περίπου για 40΄  ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).

    Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.

    Μόλις κρυώσει, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές.

    Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.

    Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Το καλό χταπόδι έχει χρώμα στους τόνους του γκρι.

    Πρέπει να είναι σφικτή και κρουστή η σάρκα του και όχι σαν ζελέ.

    Το ωμό χταπόδι συντηρείται μόνο για μία ημέρα στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο καλά με βρεμένη πετσέτα.

    Χταπόδι που έχει αρχίσει να γίνεται ροζ ή να κοκκινίζει πριν το μαγείρεμα, είναι ακατάλληλο.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με χταπόδι;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται