Cassoulet, γαλλική φασολάδα με λουκάνικο, φαγητό της γαλλικής εξοχής, πλούσιο σε γεύση και πολύ νόστιμο rustic πιάτο. Παρόμοια συνταγή σαν το γαλλικό κασουλέ...
  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη cassoulet

  • 400 γρ. φασόλια μέτρια
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς πολλά αρωματικά)
  • 150 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
  • 250 γρ. χοιρινό κότσι (ή λαιμό ή στήθος)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. πελτέ (ή μια συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες)
  • 2-3 κλων. μαϊντανού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγα ψίχουλα ψωμιού
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο ζυμωτό ψωμί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το cassoulet, είναι η γαλλική εκδοχή για φασολάδα με λουκάνικο και κρέας. Για το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα με λουκάνικο και κρέας, τα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.

    Για τα φασόλια

    Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.

    Τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 30΄σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια.

    Ο χρόνος που θα μείνουν είναι μέχρι στην ουσία να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

    Ωστόσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα.

    Για το cassoulet

    Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.

    Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες.

    Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα.

    Το βάζουμε στη γάστρα.

    Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄.

    Τα βάζουμε στη γάστρα.

    Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.

    Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1′.

    Σβήνουμε με το κρασί.

    Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

    Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.

    Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.

    Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.

    Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε για μία ώρα στους 170°C στον αέρα.

    Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

    Ψήνουμε για 30΄.

    Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.

    Μυστικά για cassoulet

    Το κασουλέ μπορεί να μαγειρευτεί και στην εστία αντί φούρνου. Η νοστιμιά του στο φούρνο όμως, είναι το κάτι άλλο.

    Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.

    Από αυτό το σκεύος, το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή.

    Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινό, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.

    Διαλέξτε χοιρινό λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.

    Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται