Για τη Ροδίτικη λοπάδα
Ή αλλιώς την παραδοσιακή φασολάδα στο φούρνο από τη Ρόδο, θα χρειαστούμε γάστρα, ή πήλινο σκεύος με καπάκι.
Βράζουμε τα λόπια (φασόλια) με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν για περίπου για 40′.
Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.
Σε πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε μέσα τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1,5 λίτρο ζεστό νερό.
Παραδοσιακά, δεν βράζουν από πριν τα φασόλια. Αλλά τα μουλιάζουν από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα βάζουν όλα τα υλικά μαζί σε πήλινο σκεύος το σφραγίζουν με ζυμάρι και το βάζουν σε ξυλόφουρνο για 5 ώρες.
Επίσης, υπάρχουν παραλλαγές με κρέας ή λόπια με χόρτα και λεμόνι.
Για το ψήσιμο
Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του, να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Για λόπια με κρέας
Κάνετε όλη την διαδικασία ίδια όπως παραπάνω και πρόσθετε το κρέας.
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε πήλινο τσουκάλι με καπάκι.
Χοιρινό ή αρνί κομμένο σε κομμάτια μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά, μπαίνουν στη λοπάδα και όλα μαζί σιγοψήνονται σε σιγανό φούρνο αρκετές ώρες να μελώσουν και να γίνουν μια πηχτή φασολάδα με κρέας, που τρώγεται με πιρούνι.
Δείτε εδώ αναλυτικά την παραδοσιακή συνταγή.