Άλλοτε λευκή και άλλοτε κοκκινιστή, σκέτη ή με κρέας στη γάστρα. Το σίγουρο είναι ότι θα τη...

Άλλοτε λευκή και άλλοτε κοκκινιστή, σκέτη ή με κρέας στη γάστρα. Το σίγουρο είναι ότι θα τη λατρέψετε!

  • προετοιμασία 50 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
95

Για τη Ροδίτικη λοπάδα

  • 500 γρ. λόπια (φασόλια Καταβιάς Ρόδου) ή φασόλια μέτρια
  • 2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες (ή κομμένες σε φέτες)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1½ lt νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη Ροδίτικη λοπάδα

    Ή αλλιώς την παραδοσιακή φασολάδα στο φούρνο από τη Ρόδο, θα χρειαστούμε γάστρα, ή πήλινο σκεύος με καπάκι.

    Βράζουμε τα λόπια (φασόλια) με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν για περίπου για 40′.

    Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.

    Σε πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε μέσα τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1,5 λίτρο ζεστό νερό.

    Η λοπάδα τρώγεται με πιρούνι.

    Παραδοσιακά, δεν βράζουν από πριν τα φασόλια. Αλλά τα μουλιάζουν από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.

    Την επόμενη ημέρα βάζουν όλα τα υλικά μαζί σε πήλινο σκεύος το σφραγίζουν με ζυμάρι και το βάζουν σε ξυλόφουρνο για 5 ώρες.

    Επίσης, υπάρχουν παραλλαγές με κρέας ή λόπια με χόρτα και λεμόνι.

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του, να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

    Για λόπια με κρέας

    Κάνετε όλη την διαδικασία ίδια όπως παραπάνω και πρόσθετε το κρέας.

    Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε πήλινο τσουκάλι με καπάκι.

    Χοιρινό ή αρνί κομμένο σε κομμάτια μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά, μπαίνουν στη λοπάδα και όλα μαζί σιγοψήνονται σε σιγανό φούρνο αρκετές ώρες να μελώσουν και να γίνουν μια πηχτή φασολάδα με κρέας, που τρώγεται με πιρούνι.

    Δείτε εδώ αναλυτικά την παραδοσιακή συνταγή.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου, για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια.

    Ποιά άλλη συνταγή με φασόλια θα φτιάξεις;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Ευ Ζην
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται