"
Η καλύτερη κλασική συνταγή με όλα τα μυστικά, για παραδοσιακή κόκκινη χυλωμένη φασολάδα χωρίς μούλιασμα. Απλά τέλεια!

Η καλύτερη κλασική συνταγή με όλα τα μυστικά, για παραδοσιακή κόκκινη χυλωμένη φασολάδα χωρίς μούλιασμα. Απλά τέλεια!

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για την χυλωμένη φασολάδα

  • 500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
  • 3 καρότα (κομμένα σε μικρά καρέ)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 κλων. σέλερι (με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 340 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τη χυλωμένη φασολάδα

Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι.

Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. 

Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.

Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει 4 με 5 εκατοστά από την επιφάνειά τους.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30 με 35 λεπτά.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.

Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.

Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.

Διαφήμιση

Μυστικά

Όλα τα μυστικά για τέλεια κλασική φασολάδα

Ποτέ δε μουλιάζω τα φασόλια για να φτιάξω φασολάδα. Είναι περιττή διαδικασία, αρκεί να προσέξετε τα εξής:

Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!

Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο την φασολάδα και την κάνει πολύ νόστιμη με δεμένο ζωμό.

Βίντεο

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Το «κρέας των φτωχών», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται κι όχι άδικα, καθώς μας δίνει πρωτεΐνη που μεταξύ των άλλων αποτελεί τη βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μπορεί η ποιότητά της να υστερεί έναντι αυτής του κρέατος, παρόλα αυτά συνδυάζοντας τη φασολάδα μας με μια φέτα ψωμί ή ½ φλ. ρύζι ή πλιγούρι, τότε αυξάνουμε ουσιαστικά τη βιολογική της αξία. Επιπλέον, τα φασόλια μας δίνουν τα πολύτιμα πρεβιοτικά (κυρίως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) που συνδράμουν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σίδηρος, μαγνήσιο και ασβέστιο από τα φασόλια, μαζί με καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε από καρότα, κρεμμύδια και σέλινο τονώνουν την ανοσοποιητική ασπίδα του οργανισμού μας … με μόλις 340 θερμίδες!

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×