Για τα λαχανικά
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Κόβουμε τα λαχανικά σε ισομεγέθεις μπουκιές.
Το παντζάρι το κόβουμε σε φέτες.
Το μπρόκολο το χωρίζουμε σε φούντες.
Κόβουμε το κεφάλι σκόρδου στη μέση οριζόντια.
Βάζουμε τα λαχανικά σε ταψί 24χ35 εκ. σε μια στρώση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα. Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα λαχανικά για το χειμωνιάτικο μπριάμ.
Προσθέτουμε το θυμάρι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό το μπριάμ.
Ψήσιμο - Σερβίρισμα
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 45΄ στους 180 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές τα λαχανικά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό. Αν και σκεπασμένα, τα λαχανικά θα ψηθούν στα δικά τους υγρά και θα γίνουν υπέροχα χωρίς έξτρα νερό.
Μετά από 45΄ ξεσκεπάζουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 20΄ ξεσκέπαστα μέχρι να καραμελώσουν.
Το σκόρδο που ψήθηκε το πιέζουμε να αδειάσει την κρέμα του και κάνουμε ένα τελικό ανακάτεμα στα υγρά του ταψιού πριν το σερβίρισμα.
Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.
Σερβίρουμε το χειμωνιάτικο μπριάμ σαν πλήρες χορτοφαγικό γεύμα ή σαν συνοδευτικό και το σερβίρουμε με φέτα και τραγανό σπιτικό ψωμάκι!