Συνταγή χωρίς κρέας με πολλή νοστιμιά. Δοκιμαστε το χειμωνιάτικο μπριάμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Συνταγή χωρίς κρέας με πολλή νοστιμιά. Δοκιμαστε το χειμωνιάτικο μπριάμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

  • προετοιμασία 1 ώρα & 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
46

Για το χειμωνιάτικο μπριάμ

  • 2 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 2 πατάτες
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 κεφάλι σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 παντζάρια
  • 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 - 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα λαχανικά

    Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.

    Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.

    Κόβουμε τα λαχανικά σε ισομεγέθεις μπουκιές.

    Το παντζάρι το κόβουμε σε φέτες.

    Το μπρόκολο το χωρίζουμε σε φούντες.

    Κόβουμε το κεφάλι σκόρδου στη μέση οριζόντια.

    Βάζουμε τα λαχανικά σε ταψί 24χ35 εκ. σε μια στρώση.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τα λαχανικά.

    Προσθέτουμε τη μουστάρδα. Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και το ρίχνουμε στα λαχανικά.

    Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα λαχανικά για το χειμωνιάτικο μπριάμ.

    Προσθέτουμε το θυμάρι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό το μπριάμ.

    Ψήσιμο - Σερβίρισμα

    Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 45΄ στους 180 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

    Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές τα λαχανικά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό. Αν και σκεπασμένα, τα λαχανικά θα ψηθούν στα δικά τους υγρά και θα γίνουν υπέροχα χωρίς έξτρα νερό.

    Μετά από 45΄ ξεσκεπάζουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 20΄ ξεσκέπαστα μέχρι να καραμελώσουν.

    Το σκόρδο που ψήθηκε το πιέζουμε να αδειάσει την κρέμα του και κάνουμε ένα τελικό ανακάτεμα στα υγρά του ταψιού πριν το σερβίρισμα.

    Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

    Σερβίρουμε το χειμωνιάτικο μπριάμ σαν πλήρες χορτοφαγικό γεύμα ή σαν συνοδευτικό και το σερβίρουμε με φέτα και τραγανό σπιτικό ψωμάκι!

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται