Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩµΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩµΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
 - Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
 - Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).
 - Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
 - Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
 - Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
 - Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
 - Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
 - Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
 - Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
 - Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.
 - Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.
 
ΣΤΑΛΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ
- Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
 - Δίνουμε σφαιρικό σχήμα και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
 - Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
 - Την πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
 - Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
 - Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
 - Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
 - Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
 - Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
 - Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
 - Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο με το διάλυμα αυγού.
 - Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
 









