Εκτέλεση
Για το χρωματιστό σκορδόψωμο με τυρί, διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το τυρί, τη μαγιά, και τη ζάχαρη. Διαβάστε εδώ πώς να ενεργοποιήσετε σωστά τη μαγιά για τη ζύμη σας. Τα ανακατεύουμε, κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνω για 10΄να γίνει απαλή και ελαστική. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα στον πάγκο να διπλασιαστεί.
Βουτυρώνω και αλευρώνω φόρμα του κέικ 25 εκ.
Ξεφουσκώνω τη ζύμη. Τη δουλεύω λίγο με τα χέρια, την κόβω σε 4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το κόβω σε 16 κομμάτια. Τα πλάθω σε μπαλάκια. Όμοια πλάθω και την υπόλοιπη ζύμη σε μπαλάκια.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο (120 γραμ), με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Δείτε εδώ πώς θα καθαρίσετε εύκολα το σκόρδο. Βουτάμε κάθε μπαλάκι ζύμης στο σκορδοβούτυρο.
Βάζουμε σε μπολάκια διαφορετικά το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, το τριμμένο τυρί, τα βότανα κτλ. Κυλάμε κάθε βουτυρωμένο μπαλάκι ζύμης, μέσα σε όποιο μπολ με τις επικαλύψεις θέλουμε, Τα στήνουμε στην βουτυρωμενη και αλευρωμένη φόρμα.
Αφήνουμε σκεπασμένη για 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄να φουσκώσει και να ροδίσει.
Αφήνουμε να σταθεί για 10΄στη φόρμα.
Διαβάστε οπωσδήποτε και τα 12 μυστικά μου για το καλύτερο σπιτικό ψωμί.