Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΣΟΥΝΙΑ
- Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ακουμπάμε κουταλιές από τη γέμιση στο φύλλο κατά μήκος, σε απόσταση 5-6 εκατοστών μεταξύ τους.
- Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο έτσι ώστε να το γυρίζουμε και να σκεπάσουμε τη γέμιση.
- Με το χέρι πατάμε το φύλλο ανάμεσα στη γέμιση και διαχωρίζουμε νοητά τα καλασούνια.
- Με το ροδάκι ζύμης κόβουμε σε μισοφέγγαρο το κάθε καλασούνι.
- Αραδιάζουμε τα παραδοσιακά γλυκά καλασούνια σε καθαρή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με άλλη πετσέτα μέχρι να τελειώσουμε και με τα υπόλοιπα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα και η ζύμη του φύλλου να γίνει τραγανή και λαχταριστή.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκαν μαζί μας η κ. Πόπη και η κ. Ελένη και τις ευχαριστούμε πολύ.
- Αγαπάτε τις παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων; Δείτε περισσότερες εδώ!
ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟ, ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σιμιγδάλι