• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
25

Για τη νηστίσιμη ελιόπιτα

  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 ½ κ.γ. (κοφτό) μαγειρική σόδα
  • 1 ½ κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλ. ελιές ψιλοκομμένες (Θάσου ή Άμφισσας)
  • 4 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 4 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 10 λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, τα 2 φλ. χυμό πορτοκάλι, το φρέσκο και τον ξερό δυόσμο.

    Διαλύουμε τη σόδα στο υπόλοιπο (1 φλ.) χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.

    Προσθέτουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε τη ζύμη.

    Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες. Με κουτάλι ανακατεύουμε να ντυθούν με το αλεύρι.

    Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά υλικά και με κουτάλι ανακατεύουμε απαλά.

    Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.

    Λαδώνουμε πολύ καλά ένα  ρηχό ταψί 32 εκ. ή πυρίμαχο.

    Απλώνουμε το μίγμα σε στρώση. Ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον κολοκυθόσπορο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 40΄.

    Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί 10΄στο ταψί και κόβουμε σε κομμάτια.

    Μετά τη μοναδική νηστίσιμη ελιόπιτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω νηστίσιμη συνταγή.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται