Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις φακές Εγκλουβής και αφαιρούμε πετραδάκια αν υπάρχουν.
- Τις πλένουμε με κρύο νερό και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
- Έπειτα τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μεταλλικό μέχρι να τις σκεπάζει.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε για 2-3′.
- Τις σουρώνουμε τις στραγγίζουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
- Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα και καλύπτουμε με καθαρό μεταλλικό νερό.
- Το νερό πρέπει να σκεπάζει και να εξέχει 4 -5 εκατ. από την επιφάνεια τους.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
- Μετά από 25′ περίπου έχουν βράσει έχουν τραβήξει το περισσότερο νερό.
- Τότε ρίχνουμε σιγά το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις ανακατεύουμε τρίβοντας τες στα τοιχώματα τη κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα, να πολτοποιηθούν ελαφρά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα κλαδάκι ρίγανη να αρωματίσουμε.
- Συνεχίζουμε την διαδικασία, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, για λίγα λεπτά, προσθέτοντας ζεστό νερό για να τις αραιώνουμε στην επιθυμητή πυκνότητα.
- Όσο είναι ζεστές οι φακές έχουν αραιή υφή. Όταν κρυώσουν πήζουν.
- Σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
- Συνοδεύουμε με ελιές και φρέσκο ψωμί.
- Ευχαριστούμε τον Μίμη Κούρτη από το εστιατόριο «Λιθανώφλι» στην πλατεία Εγκλουβής.
