Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φακές Εγκλουβής και αφαιρούμε πετραδάκια αν υπάρχουν.
Τις πλένουμε με κρύο νερό και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
Έπειτα τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μεταλλικό μέχρι να τις σκεπάζει.
Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε για 2-3′.
Τις σουρώνουμε τις στραγγίζουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα και καλύπτουμε με καθαρό μεταλλικό νερό.
Το νερό πρέπει να σκεπάζει και να εξέχει 4 -5 εκατ. από την επιφάνεια τους.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Μετά από 25′ περίπου έχουν βράσει έχουν τραβήξει το περισσότερο νερό.
Τότε ρίχνουμε σιγά το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις ανακατεύουμε τρίβοντας τες στα τοιχώματα τη κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα, να πολτοποιηθούν ελαφρά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα κλαδάκι ρίγανη να αρωματίσουμε.
Συνεχίζουμε την διαδικασία, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, για λίγα λεπτά, προσθέτοντας ζεστό νερό για να τις αραιώνουμε στην επιθυμητή πυκνότητα.
Όσο είναι ζεστές οι φακές έχουν αραιή υφή. Όταν κρυώσουν πήζουν.
Σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
Συνοδεύουμε με ελιές και φρέσκο ψωμί.
Ευχαριστούμε τον Μίμη Κούρτη από το εστιατόριο «Λιθανώφλι» στην πλατεία Εγκλουβής.