• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
643

Για τη φακές σαλάτα

  • 250 γρ. φακές βρασμένες
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 αβοκάντο
  • 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 φούντα μπρόκολο
  • 4 - 5 πίκλες αγγουράκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Κόκκινα φασόλια βρασμένα προαιρετικά
  • Λίγο άνηθο
  • Λίγο μαϊντανό

Για το dressing

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 320 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τις φακές

Νεροβράστε τη φακή για τη συνταγή 5΄και πετάξτε το πρώτο νερό.

Μετά, βράστε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίστε προς το τέλος του βρασμού.

Οι φακές πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα.

Αν πρόκειται να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.

Για τη σαλάτα

Κόβω όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.

Χτυπάω όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνω τη σαλάτα. Ανακατεύω και τη σερβίρω.

Η σαλάτα με φακές σηκώνει μαρινάρισμα στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρίξετε το αβοκάντο και τα βότανα λίγο πριν σερβίρετε.

Μυστικά

Φτιάχνω μπόλικη ποσότητα φακές σαλάτα και τη βάζω στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη.

Αυτοσχεδιάστε με υλικά εποχής που προτιμάτε ή με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας αυτή τη στιγμή. Επιλέξτε τα λαχανικά που αγαπάτε ή αυτά που έχετε τώρα στο ψυγείο σας.

Η σαλάτα με φακές μπορεί να είναι και μαγειρεμένες φακές που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι αλλά θα πρέπει να τις στραγγίσετε καλά. Διαφορετικά βράστε τις φακές μέχρι να κρατάνε στο δόντι.

Το μπρόκολο μπορεί να είναι λίγο μπρόκολο που περίσσεψε από το χθεσινό τραπέζι. Αν είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό εγώ το βάζω ωμό και ψιλοκομμένο.

Χρησιμοποιείστε καρότο βραστό που έχει περισσέψει από άλλο φαγητό, διαφορετικά μπορείτε να τρίψετε ωμό καρότο στη σαλάτα με φακές.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για σαλάτες νόστιμες και υγιεινές; Βρείτε τες όλες εδώ.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ορισμός της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας. Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής προέλευσης. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο. Μολονότι, όμως, η απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές δεν είναι ικανοποιητική, παρόλα αυτά αυξάνεται όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (λεμόνι, κρεμμύδι), β-καροτένιου (καλαμπόκι) ή μηλικού οξέος (ξύδι από κρασί). Παράλληλα, ο συνδυασμός των τροφών στη συνταγή αυτή μας δίνει βιταμίνες Ε και Α που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. *Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής. 

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται