Φακές σούπα κόκκινες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Οι κόκκινες φακές σούπα είναι ένα παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό που οι περισσότεροι έχουμε...

Φακές σούπα κόκκινες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Οι κόκκινες φακές σούπα είναι ένα παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια.Φακη όπως το λέμε μερικοί!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τις φακές

  • 500 γρ. φακές ψιλές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κομμάτι/ια πράσα μικρά, τρυφερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κοφτές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • ελιές
  • φέτα
  • τραγανό ψωμί

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 400 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Δώστε βάση στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης και στα υλικά της συνταγής, και φτιάξτε τες, ακόμα νοστιμότερες.

Για τις κόκκινες φακες σουπα

Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.

Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν οι φακές σούπα.

Στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Πάντα να τις τρώτε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, ρύζι ή ψωμί, γιατί σας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος.

Αυτές τις φακες συνταγη απ’ την Αργυρω τις κρατάμε ως βάση και δημιουργούμε τη θεϊκή παραλλαγή φακη βελουτέ που σας έχω εδώ (με τραγανό μπέικον ή προσούτο), με όση ποσότητα περίσσεψε, ή αν θέλουμε από την αρχή.

Συνοδεύστε τις κόκκινες φακές σούπα με ζεστό, μυρωδάτο ψωμί που θα φτιάξετε με τα χέρια σας!

Διαφήμιση

Βίντεο

Οδηγός Μαγειρικής

Τα μυστικά

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Θεωρείται ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο. Οι φακές έχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοπαθειών. Επίσης οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε αμινοξέα εκτός της μεθειονίνης. Έτσι για να πετύχουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως του κρέατος, τις συνδυάζουμε με ψωμί ή ρύζι.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×