Για τις κόκκινες φακες σουπα
Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.
Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν οι φακές σούπα.
Στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Πάντα να τις τρώτε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, ρύζι ή ψωμί, γιατί σας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος.
Αυτές τις φακες συνταγη απ’ την Αργυρω τις κρατάμε ως βάση και δημιουργούμε τη θεϊκή παραλλαγή φακη βελουτέ που σας έχω εδώ (με τραγανό μπέικον ή προσούτο), με όση ποσότητα περίσσεψε, ή αν θέλουμε από την αρχή.
Συνοδεύστε τις κόκκινες φακές σούπα με ζεστό, μυρωδάτο ψωμί που θα φτιάξετε με τα χέρια σας!